0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Száz év. Ennyit lehet élni azzal a műszívvel, amelyet a román fiatalok – a jászvásári “Grigore T. Popa” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (UMF) hallgatói készítettek és amelyet az USA-ban díjaztak. Az általuk kigondolt koncepció szerint a mesterséges szívet egy távoli áramrendszer működteti, nagyon egyszerűen tölthető akkumulátorokkal, mondják a szakemberek.

Románia történelmet írt az orvosi világban. A legfejlettebb műszív fődíját a “Grigore T. Popa” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem jászvásári csapata nyerte, amely részt vett és megnyerte egy nemzetközi verseny döntőjét. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb államában, Texasban rendezett verseny célja a műszív fejlesztésének szentelt kutatások ösztönzése és támogatása volt. A jászvásári fiatalok az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Svédországból, Egyiptomból, Ausztráliából és Új-Zélandból érkezett hét másik kutatócsoporttal együtt vettek részt a versenyen.

A projekt 2022 októberében született, amikor a jászvásári  Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatói egy mágneses levitációs motorral ellátott titán prototípuson kezdtek dolgozni.

„Kihívás volt. Diákokkal dolgozva különböző karokról, különböző szakmai gyakorlatokról kell összegyűjteni őket. De lévén, hogy volt egy motiváció és egy nagyon fontos cél, részt vettek a projektben és érdeklődést tanusítottak ez iránt”, nyílatkozta dr. Alexandru Pleșoianu, csapatkoordinátor.

Tudomány, szinkronban a szívveréssel

 A jászvásári Orvostudományi Egyetem diákjainak projektje olyan  pillanatban valósult meg, amikor a szívátültetés rendkívül ritka sebészeti beavatkozás, a donorok kis száma miatt. Évente tíznél kevesebb ilyen sebészeti beavatkozást végeznek hazánkban Másrészt a szív- és érrendszeri betegségek jelentik továbbra is a fő halálozási okot Romániában.

A tudomány az, ami megmenthet. Robert Gatman, a biomérnöki szak hallgatója és a Mavis Artificial Heart csapatának tagja a páciens szemszögéből is megértette, hogy nagy szükség van a mesterséges szívre.

A világon jelenleg csak két mesterséges szív gyártó van – az Egyesült Államokban és Franciaországban -, csak ezeknek engedélyezték az európai és amerikai hatóságok, hogy ilyeneket ültessenek a páciensekbe. A jelenlegi mesterséges szívekhez képest, amelyek a testen kívüli két csövön keresztül kapják az oxigént, ami állandó fertőzésveszélyt jelent, a román diákok koncepciója egy távellátó rendszert javasol, elemekkel.

„A piacon már létező műszívek elenzése alapján a reverse engineer technikát alkalmaztuk, sikerült átvenni az ötleteket, amelyeket továbbfejlesztettük”, mondotta Mihail Teacu, a jászávásári egyetem biomérnöki szakának hallgatója.

Így az új műszív összetevőinek a jelenleginél jóval hosszabb élettartamúnak kell lenniük. A szív titánból készül – a beültethető rész, és az elektronikus rész szubkután kerül beültetésre.

„Titánból készült mesterséges szívet terveztünk, amely meghatározatlan ideig működik és amely gyermek és felnőtt esetében egyaránt alkalmazható. Ezzel a szívvel állítólag több mint 100 évig lehet élni, szemben a jelenleg létezővel, amely hat hónapig tart”, fűzte hozzá dr. Alexandru Pleșoianu projektkoordinátor, megjegyezve: Jelenleg a piacon kapható műszívek olyan nagy méretűek, hogy nem használható gyerekeknél, mivel nem fér el mellkasukban. Ugyanez a helyzet az alacsony termetű emberek esetében is. A nők számára is ez általában probléma, mi azonban csökkentettük a méreteket, miniatürizáltuk. Így a szívátültetés elvégezhető gyermektől felnőttig.

A jászvásári diákok által kifejlesztett műszív mintegy öt év múlva kerülhet klinikai tesztre és a becslések szerint körülbelül tíz év múlva alkalmazható.

Forrás: adevarul.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: Atena 3 CNN

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.