0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

jack-sofield-pinterestA román művelődésügyi minisztérium mintegy 19.000 lejt különitett el arra a vizalatti régészeti kutatásra, amelyet román és német szakemberek végeznek egy, II.-ik századból származó hajó roncsain, amelyet ez év tavaszán a Fekete-tengerben fedeztek fel. A szaktárca első alkalommal finanszirozza a Duna-delta Bioszféra Rezervátumban végzendő régészeti kutatást.

„A művelődésügyi minisztérium által támogatott archeológiai kutatás szempontjából az év újdonságának számit a „Rusu” hajóroncs feltárásának anyagi támogatása. A hajóroncs elnevezését e tudományos kutatásért felelős buvárrégész nevéről kapta”, nyilatkozta Sorin Ailincăi, a „Gavrilă Simion” Kutatóintézet – ICEM úgyvivője az AGERPRES Román Nemzeti Hirügynőkségnek adott nyilatkozatában.

A román és német buvárrégészek, akik ez év májusában jelentették be, hogy a Fekete-tengerben felfedeztek egy, a II.-ik századból származó hajó roncsait, jelenleg folytatják kutatásaikat a hajó grafikai adatainak leirásáért. „A szakemebrek megróbálják lerajzolni a hajót, de a rossz látási viszonyok elnehezitik ezt a munkát”, mondotta Ailincai manadzser.

A bajoroszági „Vizalatti Régészeti Kutatási Társaság” (Bavarian Society for Underwaterarchaeology – BsfU) és a „Gavrilă Simion” Kutatóintézet – ICEM ez év márciusában fedezték fel a Fekete-tengerben a második századból származó hajó roncsait.

„A román és német buvárrégészek programja öt évre terjed ki, de első észrevételeiket még novemberben nyilvánosságra hozzák”, mondotta Sorin Ailincăi.

A BsfU az idén együttműködési megállapodást kötött a „Gavrilă Simion” Kutatóintézettel egy vizalatti régészeti kutatóközpont Tulcea megyei létrehozása érdekében. A pályázatot, finanszirozás elnyerése végett, benyújtották a Közösségfejlesztő Egyesülethez.

 A Tulcea megyei vizalatti archeológiai kutatásokkal kapcsolatos szándékot első izben csaknem kilenc évvel ezelőtt hozták nyilvánosságra, de  konkrétan nem valósult meg.

Az 1984-ben létrehozott BsfU-nak 70 tagja van és a társaság feladata között szerepel az UNESCO által védett vizalatti világörökség monitorizálása is.

 A Duna-Delta Bioszféra Rezervátumot, amely magába foglalja a Fekete-tenger partmenti övezetét is, 1991-ben a világörökség részévé nyilvánitották.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterffy Tünde

Foto:www.pinterest.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.