A tanügyi törvény értelmében működnie kell a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tannyelvű karának

Igy fogalmazott Király András, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sport Minisztérium kisebbségi ügyekben illetékes államtitkára a május 3-i telefonbeszélgetésünk során. Ami a jelenlegi politikai helyzetet illeti, szomorúságának és kiábrándulásának adott hangot. Ilyen összefüggésben elmondta, hogy – tekintettel arra, hogy politikai tisztséget tölt be – neki is távoznia kell államtitkári funkciójából, de a minisztérium keretén belül működik egy, szakemberekből álló kisebbségi ügyosztály, és ez fog továbbra is foglalkozni a magyar kisebbség problémáival.
Másrészt, az érettségi vizsga magyarországi megszervezéséről, amelyre azon felnőttek és fiatalok jelentkezhetnek, akik gyorsított eljárással megszerezték a magyar állampolgárságot, Király András államtitkár megjegyezte: „A fiatalok itthon nyugodtan tanulhatnak anyanyelvükön; ahhoz, hogy egy fiatal ne feledkezzen meg szülöföldjéről, mi több, ahhoz, hogy szülőföldjén érvényesüljön, itthon kell tanulnia, ami nem jelenti azt, hogy nem képezheti tovább magát külföldön is. A fiataloknak eddig is adottak voltak a külföldi tanulási lehetőségek”. Mint mondotta az illető magyarországi társaság képviselői ellátogattak a román szaktárcához is, de jó maga elutasította  e céggel való partneri kapcsolatot. „Ebben a problémában két a tanfelügyelőségnek (Hargita és Kovászna megyék), de főleg az iskolaigazgatóknak határozottabb álláspontra kellett volna helyezkedniük”, zárta szavait Király András államtitkár.
Megjegyzendő, hogy a budakeszi központú Sziltop Oktatási kht. szeptemberben tervezi indítani Hargita megyében egyelőre csak levelező tagozaton a képzését. Igy, már több székelyföldi városban megkezdődött a beiratkozás. Az első ilyen érettségire a 2012-13-as tanév végén kerülhet sor.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.