A Zsidó Világkongresszus budapesti plenáris ülése – Interjú Ilan Mor nagykövettel


Budapesten vasárnap nyílik meg a Zsidó Világkongresszus (WJC) 14. plenáris ülése. A háromnapos tanácskozás vitáinak középpontjában a világ zsidóságát aggasztó kérdések állnak majd, az antiszemitizmus erősödése, a neonáci mozgalmak terjedése. Áttekintik a közel-keleti helyzet alakulását is. A díszvacsorán beszédet mond Orbán Viktor magyar kormányfő,  izraeli energia- és vízügyi miniszter, volt külügyminiszter. A hétfői program nyitószónoka Guido Westerwelle német külügyminiszter lesz, s a szabad vallásgyakorlásról szóló panelvitában felszólal Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke is. Megválasztják a WJC új vezetését is. Az ülés előtt Ilan Mort, Izrael Állam budapesti nagykövetét kérdeztük.
Riporter: Mi a jelentősége annak, hogy Magyarországon rendezik meg a Zsidó Világkongresszus tanácskozását?
Ilan Mor: Nagyon fontosnak tartom a találkozó időzítését. A Tel Aviv-i Egyetemen működő Kantor-központ legutóbbi jelentése azt mutatja, hogy erősödik az antiszemitizmus világszerte és Európában. Magyarország is szerepel e jelentésben. Az, hogy e viharok közepette Budapesten tanácskozik a világ legnagyobb zsidó szervezete, a Zsidó Világkongresszus mintegy ötszáz vezető képviselője, kettős üzenetet hordoz. Egyfelől a résztvevők támogatásukról és szolidaritásukról biztosítják a magyar zsidó közösséget, Európa harmadik legnagyobb zsidó közösségét. Másfelől megmutatja azt is, hogy a magyar kormány kész foglalkozni ezzel a nehéz kérdéssel, az antiszemitizmus súlyos problémájával. Gratulálok a tanácskozás résztvevőinek, hogy készek kifejezni szolidaritásukat magyar testvéreinkkel.
Riporter: Milyen állásfoglalást vár a magyar kormánytól?
Ilan Mor: A magyar kormány azzal, hogy vállalta a vendéglátó szerepet, bizonyította, hogy komolyan veszi az antiszemitizmus problémáját, s mindent megtesz azért, hogy ez a konferencia a legnagyobb rendben bonyolódjon le. Tudom, a szélsőjobboldali, antiszemita érzelmű embereknek nem tetszik, hogy ilyen nagyszabású világtalálkozó szerveződik Budapesten, s készülődnek a megzavarására. Úgy látom, a magyar kormány elkötelezett, hogy ez az antiszemita kisebbség ne tudja ráerőltetni akaratát a magyarok békeszerető többségére, s a konferencia idején ne hallathassa a hangját. Azt remélem, a kormány nem engedi, hogy a gyűlölet hangja elhomályosítsa e fontos tanácskozás mondanivalóját.
Riporter: Az Orbán-kormány gyakran különböző hangon szólal meg különféle közönség előtt, Ön szerint a jövőben változhat ez?
Ilan Mor: Azt remélem, hogy ez a tanácskozás új kezdetet jelent majd, új párbeszéd kezdődik az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságáról. A konferencia segíthet abban, hogy a jövőben a magyar kormány még több erőfeszítést tesz, még eltökéltebben harcol majd a rasszizmus, az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség megnyilvánulásai ellen.
Riporter: Orbán Viktor a Jediót Ahronótnak adott interjújában elkötelezte magát, hogy nem lép koalícióra a Jobbikkal. Számít rá, hogy a kormányfő megerősíti ezt vasárnapi beszédében?
Ilan Mor: Nem tudhatom, mit tartalmaz majd a miniszterelnök beszéde. Úgy vélem, az interjúban nagyon fontos üzenetek hangzottak el a magyar zsidóság felé, Izrael állam és a világ felé. Az az ígéret, hogy a kormányzó párt nem működik együtt, s nem lép koalícióra a Jobbikkal, igen fontos kötelezettségvállalás, amit az emberek majd számon kérhetnek a következő választások után. Remélem, amikor a magyar kormányfő felszólal a Zsidó Világkongresszus plénuma előtt, felhasználja ezt az alkalmat, hogy elmondja, mit gondol e problémákról, s hasonló szellemben beszél majd.
Riporter: Hírek szerint vezető ellenzéki személyiségek, köztük Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is meghívást kaptak a díszvacsorára. Meg tudja ezt erősíteni?
Ilan Mor: Erre nem tudok válaszolni, magam is vendégként, a volt külügyminiszter vezette izraeli delegáció tagjaként leszek jelen. Szeretném azonban megjegyezni, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus problémája olyan jelenség, amelyet nem szabadna pártpolitikához kötni. Ez a tanácskozás a napi politika felett álló, univerzális üzenetet hordoz, nem lenne jó, ha bal- és jobboldali csatározások színtere lenne. Nem országokat állítunk pellengérre, hanem egy jelenséget. Az antiszemitizmus elleni küzdelemben minden politikai erőnek részt kell vállalnia.(www.nepszava.hu– 2013. május 4)

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.