0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Az Európai Unió döntése szerint április elsejétől útlevél nélkül utazhatnak a legtöbb európai országba a romániai és bulgáriai állampolgárok, amennyivel repülővel vagy hajóval teszik azt

A Marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren már zajlanak az előkészületek arra, hogy zavartalanul le tudják bonyolítani a légi határellenőrzést a schengeni térséghez tartozó tagállamok között. A reptér igazgatója, Peti András a Maszolnak elmondta, a légikikötő egy, az eddigieknél kisebb épületrészben kell megoldja a schengeni és nem schengeni országokba utazók fogadását.

A repülőtérnek eddig két szárny állt rendelkezésre ahhoz, hogy a belföldi, illetve külföldi járatokon utazókat kiszolgálják, ám egy új utasterminál építése érdekében az egyik szárnyat lebontották, így ennek elkészültéig szűkösebb lesz a hely.

A meglévő épületet két részre osztják, kisebb felület áll majd mind a schengeni mind az azon kívül eső országokba utazók számára. Gyakorlatilag azok az utasok, akinek nem kell útlevél-ellenőrzésen átesniük, az egyszerű biztonsági átvizsgálást követően az épület erre kijelölt részére mehetnek várakozni, azok számára pedig, akiknek fel kell mutatniuk az útlevelet, egy másik részt különítettek el.

Peti András reptérigazgató elmondta, hogy ay utasok megérkezéskor is más-más útvonalon távoznak az épületből. Azok aki schengeni országból érkeznek és kézipoggyásszal utaznak, át sem kell menjenek az épületen, számukra külön részt alakítanak ki. A nem schengeni országból érkezőknek azonban át kell esniük az útlevélvizsgálaton.

Peti András a Maszolnak elmondta, hogy tavaly az utasok 70%-a schengeni övezetből érkezett, 30%-uk nem. Idén ez az arány változhat, ugyanis a Wizz Air felfüggesztette németországi járatait, megnövekedett azonban a londoni járatok száma, és amennyiben nyáron nagy lesz az igény a törökországi járatokra, a 70 – 30 arány 60 – 40-re változhat.

 

Az EU illetékesei szerint a schengeni térség kilencedik bővítése fel fogja lendíteni az utazást, a kereskedelmet és az idegenforgalmat, és meg fogja erősíti a belső piacot. A román belügyminisztérium korábban közölte, hogy a háromoldalú politikai megállapodás értelmében idén folytatódnak az egyeztetések annak érdekében, hogy Románia és Bulgária esetében a közúti és vasúti határátkelőknél is megszűnjön a vám- és határellenőrzés.

Forrás: maszol.ro

Foto: Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.