Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a magyarországi, lengyelországi és szlovéniai sajtószabadság „aggasztó helyzetére” figyelmeztetett

„Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában ”aggasztóan alakul” a sajtószabadság helyzete”, figyelmeztetett szerdán Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, az Európai Parlamentben folytatott vitán, közölte az AFP.

Mint hozzáfűzte, az Európai Bizottság “felügyeli a helyzetet” és „nem tétovázik állástfoglalni abban az esetben, ha a nemzeti törvények vagy határozatok megszegik az Európai Unió szabályait”.

Az Európai Bizottság képviselője emlékeztetett a független sajtó fontosságára a demokrácia szempontjából.

“Sajnos az elmúlt hónapokat újabb aggasztó fejlemények jellemezték”, mondta az európai biztos, emlékeztetve a magyarországi független Klubrádió műsorszolgáltatási engedélyének visszavonására, “aggodalomra adó okokból”.

Vera Jourova kitért a reklámadóra vonatkozó lengyel projektre is, amely a független média szerint „a tervezet magát a létüket veszélyezteti”.

Vera Jourova megemlitette, hogy az Európai Bizottság jelentése a 27 tagország jogállamiságáról, amely egyben a média-pluralizmusról is szól, már megfogalmazta ezeket a “problémákat”. Az Európai Bizottság következő jelentését júliusban hozza nyilvánosságra.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Balázs Magdolna

Foto: blacknews.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.