0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

EBAz Európai Bizottság csütörtökön nyilvánásságra hozta az uniós tagállamokra vonatkozó féléves jelentéseket, amelyekben az illető országok által valamennyi téren – kezdve a gazdasági helyzettel, társadalompolitikával egészen a korrupcióig – elért haladást elemzi.

A Romániára vonatkozón jelentés kiemeli a gazdasági növekedést és a szegénység leszoritásáért hozott intézkedéseket, aggodalomnak adva hangot a 3%-os GDP-hiány túllépése és a korrupció elleni küzelemben elért eredmények veszélyeztetése miatt.

Az Európai Bizottság jelentése szerint, az utóbbi két évben Románia gazdasági növekedést könyvelt el, ami a lakóssági fogyasztásnak és az adópolitikának köszönhető. A dijak jelentős mértékű csökkentése miatt azonban a GDP-arányos államháztartási deficit 2016-ban 2,8%-ra növekedett. A Európai Bizottság becslése szerint 2017-ben a költségvetési hiány meghaladja a 3,6%-ot, mig 2018-ban a 3,9%-ot. A jelentés ugynakkor megállapitja, hogy a munkaerőpiac szilárdabb lett, a bérek növekedtek és a munkanélküliség csökkent. A szegénységi szint – amely a legnagyobb probléma az EU viszonylatában, csökkent Romániában -, de még mindig nagy a társadalmi egyenlőtlenség, főleg a fiatalok, a gyermekes családok, a fogyatékossággal élő személyek és a roma lakósság esetében, illetve vidéki környezetben.

A jelentés kitér a befektetésekre is, megjegyezve, hogy ezek masszivak, de nincs meg hozzá a szükséges infrastruktúra, ami kihat a gazdasági növekedésre is. Az Európai Bizottság megemliti a bűntető-törvénykönyveket módositó sürgösségi kormányrendeleteket is, amelyek – véleménye szerint- veszélybe sodorták a korrupció elleni küzdelemben elért eredményeket.

Összességében az Európai Bizottság némi haladást tapasztal az európai szinten ajánlott reformok telejesitésében.

Forrás: Radio România Actualităţi

Traducerea: Péterffy Tünde

Foto: Forrás Rádió

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.