0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Megtelt tüntetőkkel a Margit híd majd a Kossuth tér is szerda este. A nap végére még erőteljesebbé vált a reggeli élőlánccal indult tiltakozáshullám.

Nemhogy veszített volna lendületéből a nap végére a reggel élőlánccal kezdődött diáktüntetés, késő délutánra még erőteljesebbé vált a megmozdulás: sok ezer diák tartott a Margit híd felé, hogy az átkelőt elfoglalva üzenjen az Orbán-kormánynak.

Ahogyan az akciót meghirdető Grund közösség írta, a céljuk az, hogy „megmutassuk a kormánynak, a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog!” A tüntetés méreteire jellemző: előzetesen több mint tízezren érdeklődtek az akció iránt, a hidat pedig teljesen megtöltötték a tüntetők, jobbára fiatalok.

Ezzel együtt a tüntetők között akadtak, akik kételkedtek benne, elég világos üzenet-e ez a kormányzatnak.

„Van egy olyan érzésem, hogy ez sem fog meghatni senkit”, vélekedett az egyik hídfoglaló, a gimnazista Kata, akit édesanyja is elkísért.

„Azokból a milliárdokból, amit Orbán az olasz szuperkupa Magyarországra hozására költene, a gimnáziumom hatvan fős tanári karát évtizedekig lehetne fizetni a jelenlegi bérek mellett”, mondotta egy másik tűntető, Dániel.

Bár a kérdezett diákok nem fukarkodtak a kormány és a miniszterelnök bírálatával, azt többen is megjegyezték: tüntetésük nem pártpolitikáról vagy valamiféle rendszerellenességről szól, hanem az oktatásról. A kizsigerelt, alulfizetett, lekezelt tanárokról és a diákokról, akiket „ostoba Nemzeti Alaptantervvel, rossz tankönyvekből butítanak”, meg persze a „salátaminisztériumról”, mert nekünk még rendes oktatási minisztérium sem jut.

„Csak úgy lehet elérni bármit, ha az összes szakszervezet összeáll, és nem másfél órára sztrájkolnak, hanem másfél hétig, ha kell,  vélekedett egy tüntető, majd azzal folytatta: – Az elmúlt tizenkét évben kiölték a szolidaritást a társadalomból, de most eljutottunk egy vörös vonalig: szabad véleménynyilvánítás miatt tanárokat bocsátottak el. Innen nincs hova hátrálni! Már csak azért sem mert az oktatás lerontása stratégia. Az a cél, hogy az emberek ne gondolkodjanak, mert abból csak a baj van, tudták ezt már a kommunisták is!

A társadalmi összefogást mások is kiemelték, igaz, egy óvodapedagógus szerint talán már most is túl késő:

A hídfoglalás után a tüntetők a Kossuth tér felé vették az irányt, hogy az ADOM Diákmozgalom és noÁr közös tiltakozásán folytassák a demonstrációt.

Egy IX-ik osztályos tanuló szerint „elfoghatatlan képtelenség, hogy Magyarországon a tanárok időnként az éhhalál szélén vannak”.

Mire az első hídfoglalók odaértek a Kossuth térre, a Parlament előtt már sokan voltak, nagytöbbségük fiatal, főként középiskolás, egyetemista volt, de sok szülő is, akik általános iskolás gyerekeikkel jöttek ki a térre. A tűntetők nagy üdvrivalgással fogadták, amikor az egyik szónok felszólította a nagy szakszervezeteket, hogy kezdjenek a tanárok melletti országos sztrájkba.

Szerda reggel a Keleti pályaudvartól öt és fél kilométer hosszan, egészen a Széll Kálmán térig kígyózott az oktatás összeomlása ellen tiltakozók sorfala. A szervező Diák-Szülő Élőlánc a Tanárokért civil csoport szerint mintegy 11 ezren vettek részt az egy órán át tartó élőláncban.

Az élőláncot szakaszokra osztották a részt vevő iskolák között. Sok intézményből viszont annyian érkeztek, hogy több helyen a szemközti járdát is igénybe kellett venni, különben nem fértek volna el nemhogy a gyalogosok, maguk a tiltakozók sem. Az egyszemélyes transzparenseken a „Tanár nélkül nincs jövő“, „A sztrájk alapjog“ és a „Ki fog holnap tanítani?” feliratok voltak olvashatók, emellett viszont voltak, akik a Fidesznek, sőt, egyenesen Orbán Viktornak üzenték, hogy „tűnj a sulinkból“. – A Fidesznek 12 éve volt fejleszteni az oktatást, ehhez képest ma ott tartunk, hogy gyerekek tüntetnek az elszegényedő tanáraikért, meg azért, hogy legyen egyáltalán, aki tanítja őket, mondta a Népszavának az egyik budai gimnázium élőláncban részt vevő tanára.

Forrás: nepszava.hu

Foto:nepszava.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.