0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

A csíkszeredai, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi és székelykeresztúri megmozdulások után az Erdélyi Magyar Néppárt október 1-én Marosvásárhelyen szervezett hasonló akciót, amelyen az új magyar egység megteremtését szorgalmazták és felhivták a figyelmet a magyarokat ért jogsértésekre.

Megkérdeztük Brassai Hunort, a Magyar Ifjak Nemzeti Tanácsának (MINTA) elnökét, hogy hogyan teremthető meg az új magyar egység olyan körülmények között, hogy az RMDSZ nem vesz részt a közös akciókban, mint ahogy ez a vásárhelyi tűntetésen is történt:

“Én is és kollégáim is elvárjuk, hogy az RMDSZ részt vegyen az ilyen megmozdulásokon. Rendezvényeinek egyes helyeken nagyobb sikert arattak, de volt ahol, sajnos, kevesebb sikerrel jártak, de ez a mozgósítástól is függ. A sepsiszentgyörgyi tiltakozás szervezői online-on és személyesen is mozgósítottak. Székelykeresztúron egyes RMDSZ-tagok is részt vettek.

Vannak olyan ügyek, amelyek esetében – például a MOGYE, a Katólikus iskola, az úzvölgyi temető kérdése – a pártokközti csatározást félre kell tenni és össze kell fognunk”.

Arra a felvetésre hogy a magyar közösség egyrésze azért reagál a román pártok felhivására, mert már elveszitette bizalmát a magyar pártokban, Brassai Hunor megjegyzete:

“Véleményem szerint a román pártok komoly kommunikációs kampányfogásáról van szó, de úgy gondoljuk, hogy nem elég csak igérgetni, cselekedni is kell, hiszen konkrét megoldásokra van szükség az etnikai problémák megoldása érdekében”.

Brassai Hunor, aki a Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöki tisztségét is betölti, Marosvásárhely magyar polgármester-jelöltjének támogatása ügyében vált ismertté. Brassai Hunor biráló álláspontot képviselt, elmarasztalva a magyar pártok összefogásának hiányát és az RMDSZ ama döntését, hogy a többi magyar szervezetekkel való konzultálás nélkül saját jelöltjet indit a jövő évi önkormányzati választáson, Soós Zoltán személyében. Soós Zoltán ismert politikus a marosvásárhelyi magyar közösség körében még az előző választások alkalmából, amikor választási szereplése kudarca fulladt.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:soundcloud.com

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.