0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second
sorry-760x618
Forrás: 444.hu

A vasárnapi zárva tartás a nyomtatott sajtót is súlyosan érinti, írja az Index.hu portál, amelyre a Nápszabadság napilap hivatkozik. A példányszámok állandó csökkenése ugyan nem mai probléma, a hipermarketek bezárása azonban visszavetheti az eladásokat.

A portál által idézett statisztikák szerint a lakosság 2014-ben főleg a vasárnap is nyitva tartó hipermarketekben vásárolta a legtöbb újságot. Ez a piac azonban március 15-től megszűnik.

A szakértők szerint a legnagyobb probléma az, hogy míg jelenleg a Lapker cégcsoport hálózata 3200 magyar településen terjeszt hétköznapokon, hétvégén ezernél is kevesebb lesz azoknak a száma, ahol újsághoz lehet majd jutni.

A vasárnap zárva tartó hipermarketeken kívül maradnak a benzinkutak, repterek, kikötők és családi vállalkozások kezében levő kisebb üzletek. Ezekből azonban nincs annyira sok, hogy megérje fenntartani egy olyan lapot, mint például a Vasárnapi Hírek, ami kifejezetten csak ezen az egy napon jelenik meg. Az Index.hu megjegyzi, hogy a vasárnapi lapszámokból alapvetően nem sok van – ilyen a Vasárnapi Híreken kívül a Nemzeti Sport -, ráadásul Magyarországon nem alakult ki olyan klasszikus vasárnapi újságolvasói kultúra, mint a briteknél vagy az amerikaiknál.

Az Index.hu felkeresett több érintett médiumot is. A Blikknél nyolc embert már elbocsátottak, köztük olyanokat, akik a Vasárnapi Blikk készítésében vettek részt. A Blikk Kiadó igazgatója, Hornyacsek Zoltán szerint a tavalyi Axel Springer–Ringier-fúzió miatt ez már régen esedékes volt, és a leépítés egy tervezett munkafolyamat része volt. Ők egyébként nem látják olyan sötéten a jövőt, annak ellenére sem, hogy a Lapker 50 százalékos példányszám-csökkenést jelzett előre.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, Buzgó József azt nyilatkozta, hogy náluk az alkalmazottakat a vasárnapi zárva tartás nem nagyon érinti, mert azt a lapszámot ugyanaz a gárda készíti, mint a többi lapot, ráadásul a sport pont az a műfaj, amiben a legtöbb esemény éppen hétvégén történik. A Nemzeti Sportnál egyébként azzal segítenek majd az olvasóknak, hogy a lapban térképet tesznek közzé, amelyen feltüntetik, hol lehet kapni a vasárnapi újságot. Alternatív terjesztési megoldásokban is gondolkodnak, ezek közül egyet említett a főszerkesztő: Baranya megyéből jelezték nekik, hogy a kocsmai terjesztés kiválóan működik, és nem vetik el a lehetőségét. A Lapcom Kft. ügyvezetőigazgató-helyettese, Györke Zoltán elmondta, úgy mennek neki az új korszaknak, hogy a vasárnapi lapszám egyelőre maradni fog, és leépítéseket sem foganatosítanak.

A Magyar Lapterjesztők Egyesülete (MLE) egyébként levélben tájékoztatta a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy milyen következményei lesznek a törvénynek az iparágban. Az egyesület felmérése alapján a nyomtatott sajtóterméket vásárlók 39 százaléka vasárnap is vesz valamilyen újságot vagy magazint, 64 százalékuk pedig nagyon hátrányosnak érzi a vasárnapi zárva tartást. 22 százalékuk az üzletek zárva tartása miatt biztos lemondana arról a lapról, amit vasárnap vesz meg.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.