0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum miután a Román Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság ítéletét, amely megsemmisítette a katólikus iskola újraalapítására vonatkozó miniszteri rendeletet.

A Román Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőtábla Közigazgatási és Adóügyi Osztályának ítélkező testülete 2022. május 3-án, kedden elfogadta az alperesek, az Oktatási Minisztérium és marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum fellebbezését a 2019. október 15-i végkövetkeztetés és a marosvásárhelyi Itélőtábla – II. Közigazgatási és adójogi osztálya által 2019-ben hozott 119. számú döntése ellen.

Ami pontosabban azt jelenti, hogy a Román Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Marosvásárhelyi Ítélőtábla ítéletét, amely megsemmisítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozására vonatkozó miniszteri rendeletet miután a román alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a 2018. februári törvényt, amellyel a román parlament elfogadta az oktatási egység visszaállításáról szóló törvényt.

A perben az alábbi minőségben vettek részt: A marosvásárhelyi Unirea Nemzeti Kollégium – felpreses, Polgári Egyesület a Méltóságért Európában – felperes, Népi Mozgalom Párt – felperes, Oktatási Minisztérium – alperes és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum – alperes.

A bírósági ítélettel kapcsolatban Frunda Csenge, a Marosvásárhelyi Önkormányzat RMDSZ tanácsosainak vezetője május 4-én, szerdán Facebook-bejegyzésében azt írta:

„A mai döntés ismét megmutatta, hogy küzdenünk kell jogainkért. Ami ma történt, az mélységesen igazságtalan – velünk szemben, mert itt nem csak a katolikus iskoláról van szó, hanem mindannyiunkról, a romániai magyarokról, akik békében szeretnénk anyanyelvünkön tanulni. A dühöngés elmúlik. Elölről kell kezdeni, és megtesszük: lesz iskolánk! Mindazoknak, akik ellenünk dolgoznak – lassan mondjuk el, hogy megértsék: NEM HAGYJUK  AZ ISKOLÁT!”

A gimnázium helyzete egyelőre stabil, de a tanulók helyzete mindenképpen nagyon szomorú, mert ha tanévben nem is lehet megváltoztatni az iskolahálózatot és az iskola tovább működik, a végén az intézmény humán része nem fogja tudni, hogyan folytassa. Az iskola diákjai az elhagyott gyerekek helyzetébe kerülnek. Elhagyatottak lesznek egyesek képtelensége és makacssága miatt, hogy kiigazítanák a tévedést és korrektül  újraindítanák az oktatási folyamatot. Az RMDSZ vezetői  bármennyire is próbálnak mentegetőzni, nem háríthatják más valakire vétküket. Mindezen tűlmenően, a gimnázium, kisebb akadozással, 2014 óta mégis folyamatosan működik,  tanár vagy diák elleni gyűlőletkeltés nélkül, A kérdés, amelyről most beszélünk, a törvénnyel hozható összefüggésbe. Ugyanarról a törvényról van szó, amely segíti politikusainkat, magyar vezetőinket, hogy miniszterelnök-helyettesek, miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok, polgármesterek, megyei tanácselnökök legyenek vagy abban, hogy a helyi tanácsokban többségben legyenek, mint például a  Marosvásárhelyi Helyi Tanácsban.

Székely Dénes

Foto: zi-de-zi

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.