0 0
Read Time:6 Minute, 29 Second


Az Erdélyi Magyar Ifjak Egyesülete ez év augusztus 7. és 11. között a székelyföldi Borzonton tartotta az Erdélyi Magyar Ifjak 9. nyári táborát. Az EMI-tábor részvevői között szerepelt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki előadásában olyan kijelentéseket tett, amelyek a román hatóságok reagálását váltották ki. A tábor főszervezőjét, Soós Sándort megkérdeztük, hogy számitott-e a Jobbik elnökének eme határozott kijelentésére, és hogyan értékeli az általa képviselt álláspontot, mely szerint ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”? Soós Sándor a www.hirekhatarok.nelkul.rohirportálunk elmondta, hogy nem vett részt az előadáson, de ahogy többen is elmondták neki, a kérdés az volt, hogy hogyan kell képviselni Erdélyben a magyar érdekekeket. „Én pozitiv értelemben veszem, hogy egy anyaországnak meg kell védenie minden szempontból nemzettársait. Szerintem a kérdés az, hogy mi a legfontosabb – a román-magyar vagy a magyar-magyar kérdés”, hangsúlyozta.
Az államfő nyilatkozatával kapcsolatosan, mely szerint „Románia vezető szerepet vállal Magyarország rendreutasitásában, mivel az instabilitás és a szélsőség gócpontjává vált a régióban”, az EMI-tábor főszervezője igy fogalmazott: „Ha összehasonlitjuk azt amit Vona Gábor mondott és amit Traian Băsescu mondott észrevehetjük, hogy sokkal súlyosabb az államfő kijelentése, hiszen Vona Gábor nem Romániát akarja önállósitani, hanem csak az erdélyi magyarokat megvédeni, mig Traian Băsescu azt mondja, hogy Magyarországot rendre kell utasitani. Véleményem szerint igazából az egész ügy csak arról szól, hogy a sajtónak téma kell, mivel ebben az időszakban nem volt más fontos esemény. Az Antena 3 Tv hiába volt jelen az EMI-táborban – a tavaly is az idén is – és hiába készitett most is velünk egy orás interjút – velem, a helyi polgármesterrel és más emberekkel –, egyetlen egy perc erejég sem került be adásba valós dolog. Én azt mondom, mint a tábor főszervezője,hogy a tábor az idén is minden rendben volt megszerveztve, nem volt semmilyen kirivó dolog. Mindenképpen feljelentem az Antena 3-at a CNA-nál (Országos Audiovizuális Tanács) és arra fogom kérni a CNA-t, hogy utasitsa az Antena 3-at arra, hogy bocsánatot kérjen, de nem tőlünk, hanem a közvéleménytől, az emberektől, akiket uszitott”.
Az EMI-táborban tartott előadáson Vona Gábor, a Jobbik elnöke kihangsúlyozta, hogy, vélemény szerint, a Jobbikot azzal szüntethetik meg a politikai riválisai, ha megvalósítják a programját. A Jobbik elnöke elemezte a magyarországi politikai helyzetet, és vázolta pártja helyzetét a jövő évi választások előtt. Vona Gábor úgy vélte, a Fidesz úgy beszél, mint a Jobbik, de úgy tesz, mint az MSZP. Hozzátette, az Orbán-kormány a nemzetpolitika területén a Jobbik programjából inspirálódott, ezért elismerés illeti. Úgy látta ugyanakkor, hogy a Fidesz nemzetpolitikája is elsősorban a szimb’likus dolgokban merül ki. Vona Gábor elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a magyar kormány nem vetette fel a nemzetközi színtereken Trianon kérdését és a székelyföldi autonómia ügyét. “Nem fogunk lemondani arról a célunkról, hogy egyszer minden magyar egy hazában éljen” – jelentette ki a Jobbik elnöke, aki hozzátette, „ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”. Vona Gábor úgy vélte, a Fidesz sem a munkahelyteremtésben, sem a közbiztonság területén nem váltotta be az ígéreteit. Kijelentette: “annyira gyenge a magyar gazdaság, hogy még az infláció is elkerüli”. Visszásnak találta ugyanakkor, hogy míg Romániában szabadon viselhető az Új Magyar Gárda egyenruhája, Magyarországon ezért büntetés jár.
A Jobbik elnöke szerint pártjának az a feladata, hogy a választások előtt lebontsa a vele szembeni előítéleteket. Elmondta, előbb a szélsőségespárt-címkétől kell megszabadulniuk, aztán arról kell meggyőzniük a választókat, hogy képesek a kormányzásra, végül pedig azt kell megmagyarázniuk, hogy az esetleges Jobbik-kormányzás esetén Magyarország nem szigetelődik el. Elmondta, a Jobbiknak kiválóak a keleti kapcsolatai.
Vona Gábor kijelentette: fontos céljuknak tekintették, hogy ne engedjék vissza kormányra az MSZP-t. A Jobbik előbb vagy utóbb kormányra kerül Magyarországon – mondta, hozzátéve, hogy a Fidesszel csak akkor lépnének koalícióra, ha maguk írhatnák a kormányprogramot.
A román külügyminisztérium közleményében reagált Vona Gábor nyilatkozataira, kijelentve, hogy elvţrja a budapesti kormánytól, hogy elhatárolódjon a Jobbik elnökének kijelentéseitől. A román külügyi közlemény ezt nagyon súlyos, a nemzetközi joggal, az európai szabványokkal, valamint a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség alapelveivel ellentétes kijelentésnek minősítette. Egy ilyen álláspont teljességgel idejétmúlt, és ezt a leghatározottabban el kell ítélnie minden romániai, magyarországi és európai felelős tényezőnek – szögezte le a bukaresti külügyminisztérium. 
Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselő a román külügyminisztşriumtől azt kérte, hogy Vona Gábort nyilvánitsţk nem kivánatos személynek. A román külügyminisztérium pontositása szerint e szankció csakis diplomaták esetében alkalmazható.
A magyar külügyminisztérium állásfoglalásában leszögezte, hogy a Jobbik Magyarországon ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében. A magyar külügyminisztérium közleményben hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt.
Az eseményen jelen levő Kőszegi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, egy kerekasztal-megbeszélésen, kijelentette, hogy a magyar kormánynak tanulnia kell a román uniós csatlakozás negativ követkzeményeiből. A képviselő szerint nemzetpolitikai téren, az utóbbi évtizedekben senki sem tett annyit, amennyit a jelenlegi budapesti kormány tett, és itt példaként a határontúli magyaroknak megadott kettős állampolgárságot emlitette meg.
Ugyanezen rendezvényen részt vett Szávay István jobbikos képviselő is, aki bejelentette, hogy kormányra kerülve ötszörösére emeli a külhoni magyaroknak juttatott támogatás összegét. Románia uniós csatlakozására utalva, Szávai István megjegyezte: „A Fidesz az erdélyi magyaroknak a mai napig adós a válasszal, hogy 2005-ben miért szavazta meg feltétel nélkül Románia uniós csatlakozását”. Martonyi János külügyminiszter, például, bukaresti látogatásai alkalmával egyszer nem ejtette ki száján az „autonómia” szót, ehelyett arról beszélt, hogy a két ország közötti kapcsolatok még soha nem voltak ennyire jók. Leszögezte, a Jobbik nemzetpolitikai alapvetése, hogy a szomszédos államokkal fenntartott viszonyban nem a „párbeszédet” és a „jószomszédi viszonyt”, hanem az ott élő magyarság helyzetét, jogait, problémáit kell elsődlegesnek tekinteni. „Itt, az EMI-táborban legalább érdembenni vitát folytatunk, nem mint a Tusványos Nyári Szabadegyetemen, ahol két fideszes országgyűlési képviselő a harmadikat dicsőitette,  mondotta Szávay István.
Toró T. Tibor, az EMNP elnöke, a maga részéről, ironikusan megjegyezte, hogy „bár Budapest mindig összefogásra buzdítja az erdélyi magyar pártokat, a Frunda György fémjelezte RMDSZ-szel kb. annyira lehet összefogni, mint a Fidesznek vagy a Jobbiknak Gyurcsányékkal”. Toró üdvözölte a külhoni állampolgárok választójogát, amely a magyar politikai élet aktív szereplőivé teszi az erdélyi magyarságot, és ennek szavazatokban mérhető eredménye lesz. Az erdélyi politikus a rivális RMDSZ-re utalva elmondta, hogy „az erdélyi autonómiáért folytatott küzdelemben nem lehet összefogni olyanokkal, akik csak szóban akarják az önrendelkezést”.
Soós Sándor, a tábor főszervezője az MTI-nek elmondta, a rendőrség megannyi csoportja ellenőrizte a tábort. Némelyik csoport fegyvereket és robbanószereket keresett, mások a szervezők számítógépein futtatott programok törvényes használatát ellenőrizték, de kiszállt a táborba a gazdasági rendőrség, a pénzügyőrség, a tisztiorvosi szolgálat, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság és a Román Hírszerző Szolgálat is.”A szervezésben semmi kivetnivalót nem találtak, a hivatalos jegyzőkönyvek kiállítása után el is mondták, hogy kínosnak érzik a fellépésüket, de ez a parancs” – említette meg Sós Sándor. A főszervező büszkén említette, hogy a hatósági ellenőrzésekből a tábor résztvevői ma már alig vesznek észre valamit. Legfeljebb a szokatlanul sok vasalt inges, és többnyire románul beszélő személyre figyelhetnek fel – mondta el Soós Sándor, hozzátéve, hogy az idén kevésbé foglalkozott a román sajtó a táborral, mint tavaly, amikor az interneten ismeretlenek egy éleslövészet képeit tették közzé azzal a szöveggel, hogy az EMI-táborban fegyveres harcra készítik fel a résztvevőket. A főszervező szerint az internetes rémhírkeltők ellen tett feljelentésükre azóta sem kaptak választ. Soós Sándor a tábor jellegzetességének tartotta, hogy egyre többen jönnek családdal, kisgyermekekkel. A szervezők ugyanis egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gyerekeknek is hasznos elfoglaltságot biztosítsanak. Megállapítása szerint a Kárpátia péntek esti koncertje vonzotta eddig a legtöbb érdeklődőt. Ezen mintegy 3500-an vettek részt. Soós Sándor az Autonómia napot említette a tábor újdonságának. Az Autonómia-napra most dél-tiroli, katalán és baszk előadókat is meghívtak. “Az autonómia olyan ügy, amelynek kivívásához szükség van a külföldi partnerekre” – magyarázta az újdonságot Soós Sándor.
Készitette: Péterffy Tünde
                  Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.