Dalos György: Az autonómiáról beszélő kormányok célja nem más, mint az szomszédos ország destabilizálása

0,,5347090_4,00Az egyik legismertebb magyar értelmiségi, Dalos György történész az autonómista tervezetekről és ezek gyakorlatba ültetésének veszélyéről beszélt a HotNews független portálnak nemrég adott interjúban.

Az emlitett portál ama felvetésére, hogy hogyan értékeli az RMDSZ székelyföldi autonómia-tervezetét, amelyet a Szövetség nemrég mutatott be és bocsátott közvitára, Dalos György úgy vélekedett, hogy e politikai alakulat a romániai magyar közösség jogait igyekszik védelmezni, “ami rendben van”, a probléma csak az, hogy az “autonómia-tervezetek nem reálisak”. “Küzdenünk kell a kollektív jogokért, a magyarok és románok közötti viszony megörzéséért és erősítéséért”, hangsúlyozta Dalos, elmarasztalva a magyarországi politikusok beavatkozását Románia problémáiba.

Mint mondotta: “A románok és magyarok között létező, úgynevezett <problémák> megoldhatóak, mindaddig, amig a politikusok nem jelennek meg a színtéren. Románia jó irányban halad ami az ország fejlődését illeti, ami nem hasonlítható össze a 90-es évekkel. Sajnos, most is vannak olyan politikai pártok, amelyek a nacionalismus kezére játszanak”.

 Ami Oroszország történelmi autonómia-igényét illeti, Dalos György úgy vélte, hogy ez nem más, mint eszköz Vlagyimir Putyin elnök számára, mivel Oroszországban sok olyan kisebbség él, amelyek nem rendelkeznek az ukrajnai orosz kisebbségnek megadott jogokkal. A történész szerint amikor szóba jön az autonómia, „sem a budapesti, sem a bukaresti és sem a moszkvai kormány nem gondolja komolyan ezt az elképzelést. Céljuk csupán a szomszédos országok destabilizálása. Románia és Magyarország az uniós haszon miatt verseng egymással. Magyarország csak kacérkodik a nacionalismussal és emiatt antipatikus az Európai Unió számára. Valószinüleg  a románok is nacionalisták, de tudják magukat ellenörizni az EU előtt. A románok sokkal szimpatikusabbak az EU-nak, s e szimpatia a Titulescu-időszakra vezethető vissza. A románoknak mindig jobb volt az imázsa Európában. A magyarországiak is jó imázs kiépítésére törekednek, de nekük mások az elképzeléseik”.

Az interjú keretében elkerülhetetlenül szó volt Orbán Viktor miniszterelnök júliusi, tusnádfürdői, illiberális demokráciáról tartott előadásáról is.

„Veszélyes Orbán diszkurzúsa – mondotta Dalos György -, mivel politikai ideológia lehet belőle. Orbán már négy éve liberális-ellenes politikát folytat. A nagy kérdés Magyarország uniós tagsága körül forog. Azerbajdzsánban és Kazahsztában, például, illiberális, azaz részleges demokrácia van, ahol néhány párt működik és a médiaszabadság is nagyfokúan korlátozott. És én, mint magyar nacionalista, nem szeretném ha ezen országok betagalódnának az EU-ba”.

Dalos György Budapesten született és már 20 éve, hogy Berlinben él. Jelenleg a „Freitag” című német lap munkatársa és a szászországi Művészeti Akadémia levelező tagja. 1995 és 1999 között a Magyar Kultúrális Intézet igazgatója volt.

 A HotNews portál által közölt interjú alapján fordította és szerkesztette: Balázs Magdolna

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.