0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second
index
Foto:
www.machiavelli.ro

A Magyar Polgári Párt felhivásában arra kérte az erdélyi magyar közösséget, hogy vegyen részt a november 29-én, délben 13 órakor, Sepsiszentgyörgyön tartandó rendezvényen, amelyen megfogalmazzák az erdélyi magyarok követeléseit. A rendezvénnyel kapcsolatosan, Biró Zsolt pártelnök hirportálunknak elmondta:

„Öt pontba foglaltuk össze a plakátokon, szórólapokon  célkitűzéseinket, amelyeket December 1-én petició formában átnyújtunk a román kormány helyi képviselőinek. Mint ismeretes, Decemeber 1-e Románia Nemzeti ünnepe és ha arra gondolunk, hogy 96 éve várat magára az igéretek betartása, és hogy az erdélyi magyar közösség másodrangú állampolgárként éli hétköznapjait Romániában, akkor mi e napra nem tudunk úgy tekinteni, mint Románia Nemzeti ünnepére, hanem csakis úgy, mint a be nem teljesült igéretek napjára”.

Arra a kérdésre, hogy sikerült-e megszerezni a román hatóságoktól az engedélyt a rendezvényre, Biró Zolt elmondta, hogy meg van a jóváhagyás a november 29-re tervezett rendezvény megszervezésére. “A rendezvényen felovassuk peticiónkat, majd sor kerül egy kis műsorra is, pontosabban egy rövid történelmi visszatekintőre. Meg kell emlitenem, hogy a legújabb törvénymódositás értelmében  arra kötelezik a román városok önkormányzatait, hogy december 1-én rendezzenek történelmi  megemlékezeseket, Mi megteremtjük ennek  a lehetőségét és a november 29-i rendezvényen mi is felidézzük,  mi is történt valójában 1918 december 1-én Gyulafehérváron, mit is igért akkor a román közösség a magyaroknak. Ezt követően felolvassuk a román kormányhoz intézett peticiónkat, amelyet átadunk a kormány megbizottnak, hogy jutassa el Románia miniszterelnökéhez, kormányához”, hangsúlyozta.

A hazai és nemzetközi szinten történt változásokra utalva, megkérdeztük a Magyar Polgári Párt elnökét, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) november 8-án tartott ülésén – amlyen jómaga is jelen volt – vettek-e részt magyarországi képviselők. Válaszában Biró Zsolt elmondta, hogy Magyarország nem képviseltette magát ezen az ülésen és véleménye szerint a legalkalmasabb ha ezzel kapcsolatosan az SZNT vezetőségéhez fordulunk”.

 Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.