0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Miután egyik gyergyóditrói pékség két Srí Lanka-i pékmestert alkalmazott a szakképzett munkaerő hiánya miatt, a közösség egyes tagjai, az idegengyűlölő pszichózis érintettjei arra kérték község polgármesterét, hogy „indítványozzon népszavazást, vagy bármit, amivel meg lehet akadályozni a vendégmunkások alkalmazását a község területén”.

Másrészt, Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke felhivta a figyelemet arra, hogy az erdélyi magyar közösség zöme a magyarországi médiából értesül a hírekről, a magyar kormányzati kommunikációnak pedig állandó eleme a menekültellenesség, és valószinüleg ebből adódik a ditróiak félelme. Az RMDSZ képviselői szerint pedig a lakosok elégedetlenségét a pékség tulajdonosának magatartása váltotta, aki, állitólag nem fizet jól, noha nem is olyan régen még Magyarországról és Svájcból hozta a  szakembereket.

További részletekért Barti Tihamérhez, Hargita Megye Tanácsának alelnökéhez fordultunk, aki szivélyesen válaszolt kérdéseinkre:

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a gyergyóditrói lakosok felháborodását és mi az igazi ok, ami kiváltotta elégedetlenségüket, Barti Tihamér kijelentette:

„Hargita Megye Tanácsának alelnöki minőségében nincs hatásköröm ebben a kérdésben. A polgármester foglalkozik a helyzettel, próbál közvetiteni a felek között és, valószinüleg talál valamilyen kompromisszumos megoldást. A kérdés természetesen érdekel, minden nap beszélek és tájékoztat engem a polgármester, de a helyzet nem tartozik hatáskörömbe. Természetesen, a polgármester is elég kényes helyzetben van, hiszen nem szólhat bele abba, hogy egy munkáltató kit alkalmazzon vagy kit ne alkalmazzon. A legfontosabb a lakosság, illetve a település nyugalma és ezért kompromisszumos megoldás kell találni. Tudtommal szombaton falugyűlést tartanak. Már maga az a tény, hogy a polgármester felvállata a falugyűlést ennek a kérdésnek az orvoslására, azt gondolom, hogy ezzel egy lépést tett e probléma irányába, habár nem hatásköre. E kérdést mégis rendezni kell. Remélem, hogy megfogják találni azt a megoldát, amely mindenkinek megnyugtató lesz”.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a helyi segédlelkész magatartásáról, aki a templomban a hiveket az idegenek által hozott veszélyre figyelmeztette, Barti Tihamér igy vélekedett:

„Mindenki felel a saját tetteiért, kijelentéseiért, nem én kell minősitsem ezt. Mindenki valamilyen meggyőződésből mond valamit vagy cselekszik. Ezt ő kell mérlegelje, hogy miért teszi ezt. Nem szeretném ezt semmilyen formában kommentálni”.

Arra a kérdésre, hogy a helyiek felháborodása a két külföldi ellen kihat-e a romániai magyar közösség imázsára, elmondta:

„Egy dolog biztos, egy ilyen helyzet nem segit semmiben, nem jó magának a közösségnek. Valójában a közösségen belüli békesség megteremtése elsődleges szempontnak kell, hogy legyen. Soha nem könnyű egy nehéz helyzetben racionális döntéseket hozni, illetve mérlegelni a helyzetet. Az elsődleges,, hogy a ditrói lakók, – mindenki aki itt él, vállalkozó, lakos -, érezze azt, hogy nincs semmilyen problémája”.

Arra a kérdésre, hogy esetleg az emberek a pékség tulajdonosával elégedetlenek, hogy nem fizet rendesen, határidőre vagy éppenséggel nem megfelelő fizetést ad alkalmazottjainak, Barti Tihamér megjegyzete: Az, hogy nem fizet rendesen, egy realtiv tényező, de nem akarom ezt kommentálni”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: kronikaonline.ro/szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.