Egy erdélyi származású magyar konfliktusban van Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló érdekcsoportokkal

Gazdasági bűncselekmények gyanújával veték őrizetbe nemrég Bige Lászlót, Magyarország egyik leggazdagabb emberét. A nagyváradi születésű Bige, aki 1980-ban vándorolt ki Magyarországra, elsősorban műtrágyagyártásból szerezte vagyonát. Bige a tizedik leggazdagabb ember Magyarországon, vagyona 112 milliárd forintra (385 millió dollár) becsült, közölte a Reuters hirügynökség, amely a Napi.hu portál gondozádában megjelent „A  100 leggazdagabb” 2020-as listájára hivatkozik.

A vállalkozó 1997-ben bukkant fel a műtrágypiacon, amikor megvásárolta a szolnoki Tiszamenti Vegyiművek vállalatot, majd utólag átvette a Nitrogénművek Vegyipari Zártkörűen Működő Részvénytársaságot is. A Nitrogénművek néhány évvel ezelőtt leányvállalatot hozott létre Romániában.

Egyébként a  „műtrágyakirályként” emlegetett üzletember két vállalalta uralja a magyarországi piacot.

Az ügyészek közleményükben jelezték, hogy „több mint 800 millió forintos (mintegy 10 ezer lej) megvesztegetés elfogadása és a saját vállalatánál elkövetett csaknem két milliárd forint értékű sikkasztás miatt kezdeményezték egy férfi örizetbevételét.

A közlemény szerint egy nyiregyházi vállalkozóról van szó, aki ellen előzőleg hasonló bűnvádi eljárást inditottak. Az üzletember szolnoki gyárában a magyar hatóságok 2018-ban és 2019-ben házkutatást végeztek, melynek nyomán a gyárat bezárták és Biget örizetbe vették a környezetvédelmi szabályok megszegése miatt. A gyárat birósági határozat nyomán utólag újra megnyitották.

Bige Zoltán, az üzletember fia, aki aktivan részt vesz a Nitrogénművek irányitásában, megerősitette a Reuters hirügynökségnek, hogy apját másodszorra vették örizetbe. A Ntrogénművek képviselői szerint a Bige ellen megfogalmazott vádak alaptalanok és a vállalat eltökélt szándéka, hogy minden jogi eszközzel megvédni a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések Bige László megfélemlítésére és jó hírnevének csorbítására irányulnak.

Az ügyészek szerint Bige értékcsökkentett műtrágyát adott el egyik cinkosának, aki sokkal drágábban adta tovább a terméket és ezzel a Nitrogénműveknek mintegy két milliárd forintos kárt okozott. A nyereséget Bige cinkosaival osztotta meg, akik több mint 800 millió forintot tulajdonitottak el, illegális úton.

Bige többször is tagadta az ellene felhozott korrupciós vádakat és azt állitotta, hogy a hatósági eljárások a műtrágypiacon is érdekelt Csányi Sándorral hozhatóak összefüggésbe, akivel régóta konfliktusban áll és aki az egyik legnagyobb magyarországi bank elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök szövetségese.

Az 1931-ben alapitott Nitrogénművek ma az egyedüli nitrogénműtrágya termelő Magyarországon, amely egyben ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal rendelkező cég is. A társaságnak kilenc leányvállalata van Európában, igy Németországban, Ausztriában és Romániában is.

Forrás: profit.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto:pestibulvar.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.