Egy független rádióállomás frekvenciáját Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló médiacsoport rádiója vette át

Egy független magyarországi rádióállomás, amely februárban kénytelen volt megszüntetni  adását, vasárnap bejelentette, hogy frekvenciáját Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló médiacsoport egyik rádiójának ítélték oda, tájékoztatott az AFP hírügynökség.

A kormánnyal szemben bátran kritikus Klubrádió február óta online sugároz, miután a Médiatanács nem hosszabította meg lejáró frekvenciáját.

Ez ellen az amerikai külügyminisztérium és az Európai Bizottság is szót emelt, követelve a sajtószabadság visszaállítását  Magyarországon.

A magyar médiaszabályozó, az NMHH szeptemberben közölte, hogy a Klubrádió nem tartotta be az adminisztratív szabályokat és ezért nem hosszabította meg a frekvenciát. Március 30-án a 92.9 MHz frekvenciát Orbán Viktorhoz közel álló médiacsoporthoz tartozó Spirit FM rádiónak ítélte oda.

Az AFP-nek nyílatkozva Arató László, a Klubrádió vezetője elmondta, „törvénytelen lépésnek tekinthető, hogy a folyamatban lévő peres eljárás ellenére a Spirit FM nevű rádiónak ítélték a frekvenciát, még ha ideiglenesen is”.

A Spirit FM tulajdonosa, az ATV-csoport “megpróbálja fenntartani a látszólagos függetlenséget, de csatornáin minden ellenzéki hang szigorúan ellenőrzött”, fűzte hozzá Arató László.

A Klubrádió, amely az 1990-es években kezdett sugározni, az idők folyamán számos akadállyal szembesült és egész sor jogi küzdelmet folytatott, hogy működni tudjon, miután az Orbán Viktor vezette jobboldali kormány 2010-ben hatalomra került.

Az NMHH, melynek vezetői közel állnak a FIDESZ-hez, a kormánypárthoz, azt állítja, hogy döntése nem politikai jellegű.

2020-ban a Riporterek Határok Nélkül (RSF) Magyarországot a 89. helyre rangsorolta az éves sajtószabadság-indexben, ami 16 pontos veszteséget jelentett, a sajtószabadság súlyos leszorítására hivatkozva.

Az elmúlt években a legtöbb független sajtóorgánum megszűnt Magyarországon, illetve a budapesti hatalomhoz közel álló személyek vették át.

Forrás: Agerpres

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: g4media.ro

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.