0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Egy független magyarországi rádióállomás, amely februárban kénytelen volt megszüntetni  adását, vasárnap bejelentette, hogy frekvenciáját Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló médiacsoport egyik rádiójának ítélték oda, tájékoztatott az AFP hírügynökség.

A kormánnyal szemben bátran kritikus Klubrádió február óta online sugároz, miután a Médiatanács nem hosszabította meg lejáró frekvenciáját.

Ez ellen az amerikai külügyminisztérium és az Európai Bizottság is szót emelt, követelve a sajtószabadság visszaállítását  Magyarországon.

A magyar médiaszabályozó, az NMHH szeptemberben közölte, hogy a Klubrádió nem tartotta be az adminisztratív szabályokat és ezért nem hosszabította meg a frekvenciát. Március 30-án a 92.9 MHz frekvenciát Orbán Viktorhoz közel álló médiacsoporthoz tartozó Spirit FM rádiónak ítélte oda.

Az AFP-nek nyílatkozva Arató László, a Klubrádió vezetője elmondta, „törvénytelen lépésnek tekinthető, hogy a folyamatban lévő peres eljárás ellenére a Spirit FM nevű rádiónak ítélték a frekvenciát, még ha ideiglenesen is”.

A Spirit FM tulajdonosa, az ATV-csoport “megpróbálja fenntartani a látszólagos függetlenséget, de csatornáin minden ellenzéki hang szigorúan ellenőrzött”, fűzte hozzá Arató László.

A Klubrádió, amely az 1990-es években kezdett sugározni, az idők folyamán számos akadállyal szembesült és egész sor jogi küzdelmet folytatott, hogy működni tudjon, miután az Orbán Viktor vezette jobboldali kormány 2010-ben hatalomra került.

Az NMHH, melynek vezetői közel állnak a FIDESZ-hez, a kormánypárthoz, azt állítja, hogy döntése nem politikai jellegű.

2020-ban a Riporterek Határok Nélkül (RSF) Magyarországot a 89. helyre rangsorolta az éves sajtószabadság-indexben, ami 16 pontos veszteséget jelentett, a sajtószabadság súlyos leszorítására hivatkozva.

Az elmúlt években a legtöbb független sajtóorgánum megszűnt Magyarországon, illetve a budapesti hatalomhoz közel álló személyek vették át.

Forrás: Agerpres

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: g4media.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.