Egy nemzetközi civilszervezet azzal vádolja Magyarországot, hogy nincs felkészülve a világjárványra

A Human Rights Watch elmarasztalta a „rossz kürölményeket”, amelyeket a magyarországi korházakban talált és úgy vélte, hogy a kormánynak többet kellene forditani egészségügyi kiadásokra a koronavirus-járvány leküzdése érdekében. Eközben a budapesti hatóságok azt állitják,  hogy Magyarország azon országok között szerepel, amelyek a legjobban kezelték a világjárvány hatásait.

Tiz éve, amióta Orbán Viktor miniszterelnök hatalmon van, a „közegészségügy nem jelent prioritást, Magyarország az uniós átlagnál (8%) jóval kevesebbet (5%) költ az egészségügyre. A magyar kormány hanyagsága miatt a világjárvány felkészületlenül találta a közegészségügyi rendszert”, állapitotta meg jelentésében a HRW, amelyet az EFE hirügynögség közölt.

A jelentés a civilszervezet szakemberei által feltártak alapján megjegyzi, hogy a magyar korházakban nincs elég mennyiségű szappan, kézfertőtlenitő és személyi védőfelszerelés, s mindez „a betegek életét veszélyezteti”.

“Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek” – vélekedett Tom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyettese. Bár úgy tűnik, hogy Magyarországot nem érintette olyan súlyosan az új koronavírus-járvány, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el, mondotta Porteous, aki azt is hozzátette, hogy a magyar hatóságoknak sürgős reformokat és beruházásokat kell végrehajtaniuk annak érdekében, hogy a betegeket és egészségügyi dolgozókat megvédjék a fertőzéstől vagy az esetleges halálesetektől.

A civilszervezet szerint különbség van a statisztikai adatok és a budapesti kormány által ismertetett egészségügyi helyzet között.

A hivatalos adatok szerint, a pandémia kirobbanásától mostanig Magyaroszágon összesen 5.564 koronavirussal fertőzött esetet jelentettek, melyek közül a halálos áldozatok száma 599 volt.

A HRW jelentésére Tállai András pénzügyi államtitkár reagált, aki kihangsúlyozta, hogy járványelleni védekezésre Magyarország több mint 26 milliárd forintot forditott. Az államtitkár úgy vélte, hogy Magyarország azon államok között van, amelyek mostanig a legjobban kezelték a válságot, úgy egészségügyi, mind gazdasági szempontból.

A magyar kormány július 12-én újból szigoritotta az ország területére való belépést a koronavirussal fertőzött esetek növekedésének megelőzésére. A magyar hatóságok három – zöld, sárga és piros – biztonsági kategóriát alkalmaztak valamennyi országra nézve. A piros jelzésű országokból belépve a magyar határon mindenkit koronavirus-tesztnek vetnek alá és kötelező módon 14 napra házi karantéba kell vonulniuk.

Forrás:Agerpres

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:agerpres.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.