0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second
Magyarországiinternetesforrások2012április17-itájékoztatásaiszerint,MarioBorghezio,aföderalistaÉszakiLigaeurópaiparlamentiképviselőjenemrégazzalakülönösindítvánnyalhozakodottelő,hogyDél-OlaszországotadjákelazEgyesültÁllamoknak,mivelvéleményeszerintaszervezettbűnözés,amaffiaazországdélirészénolyanmélygyökereketeresztett,hogyamegoldástcsakisazországrészértékesítésejelentheti.AképviselőarraszólítottafelMarioMontiminiszterelnököt,hogyvagyegykülföldiállamnak,vagypedigmilliárdosoknakadjákelDél-Olaszországot.AkülföldiországokközülegyedülazEgyesültÁllamokatneveztemeg,mígazutóbbivalkapcsolatbanamerikaiésoroszmilliárdosokcsoportjátemlítette.Aképviselőszerintegyilyenmegoldássegíthetnéazolaszállamkasszatehermentesítésétis,különöstekintettelarra,hogyadél-olaszrégiókteljesmértékbenterméketlenekésimmársemmihasznotnemhoznak.Mitöbb,ezáltalazállamadósságjelentősmértékbencsökkenthetőlenneérveltazÉszakiLigaképviselője.Borghezioindítványarendkívülhevesbírálatokatváltottki,különösenDél-Olaszországban.FabrizioFerandelli,Palermoegyikpolgármester-jelöltjeszerintaképviselőszégyenOlaszországésEurópaszámára.AzÉszakiLigaazelmúlthetekbensorozatoskorrupciósbotrányokmiattamúgyisa“szégyenpadra”kerültemlékeztetett FabrizioFerandelli.
A tavaly az olaszok egy egész falut árusítottak
E jelenség nem egyedi Olaszországban, amely a kisvárosok, falvak hazája. A közel nyolcezer kisebb településen többségükben tizenötezernél kevesebb ember él.
Mario Borghezio, az Északi Liga európai parlamenti képviselő elképzelését megelőzően egy évvel egy egész települést árusítottak aközép-olaszországi Abruzzo tartományban, hogy megmentsék ateljes pusztulástól atöbb mint harminc éve lakatlan falut.
Akuruc.info hírportálon 2011 április 18-án közölt írás szerint Valle Piola települést méltányos áron kínálták az ingatlanpiacon: az egész falut mindössze ötszázötvenezereuróért.Ekkora összegért bármelyikolasz városban egy közepesméretű lakás vásárolható, mi pedig egy egész települést ajánlunk” – mondta az olasz sajtónak nyilatkozva az Abruzzo szívében, a Gran Sasso nemzeti parkban található település első embere, Daniele Palumbi. Ő sem Valle Piolában él, de meg akarja menteni a falut, ezért gondolt arra, hogy eladásra bocsátja. Azt reméli, hogy megfelelő befektetőkkel még lehet jövője a középkorban alapított, de 1977 óta lakatlan településnek.
Valle Piola egyébként felbecsülhetetlen történelmi értékekkel dicsekedhet: 1059-ig nyúlnak vissza az első írásos dokumentumok arról, hogy lakott település volt, és egyedülálló építészeti örökség maradványai mind a mai napig megcsodálhatóak: például jellegzetes fa-balkonok, amelyek longobárd eredetűek, jegyzi meg a hetivalasz.hu portál a 2011 április 22-én közölt cikkében. A település megújítására törekedők elképzelése szerint Valle Piolát úgynevezett fogadó-faluvá lehetne átalakítani: vagyis az ódon házakat hangulatos fogadókká alakítanák, s az egész város egyetlen nagy szálloda-telep, idegenforgalmi központ lenne. Erre már van példa az olasz földön, ráadásul éppen ezen a vidéken. Daniele Kihlgren, svéd-olasz vállalkozó néhány évvel ezelőtt felvásárolta Santo Stefano – szintén elhagyatott és félig-meddig tönkrement – városközpontját, illetve a településnek majdnem a felét, és luxus-vásárlóközponttá alakította.
Az mr1.kossuth.hu idézte Molnár Melinda magyarországi településkutató szerint bármilyen kis közösség, település megszűnése veszteség, akkor is, ha a városiasodás egyébként tendencia. A városok jobban alkalmazkodnak a globális kihívásokhoz, de például az agglomeráció falvainak megvan a maguk rendszerbeli szerepe. Elsősorban a kis, elszigetelt falvak eshetnek áldozatul a hanyatlási spirálnak, ha nincs, ami megállítsa, visszafordítsa a folyamatot.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.