0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

A Nemzetközi Valutaalap szakértői a román gazdaság 3,1%-os növekedésére számitanak az idén, amely az Európai Bizottság szerényebb, 1,8%-os előrejelzése mellett is megelőzné Lengyelországot, amely 0,7%-os növekedést regisztrálna, illetve Magyarországot, amely gazdasági lassulással és felgyorsult inflációval szembesül.

A román gazdaság ismét növekedési pályára állt egy évtized után, amikor Romániának, Európa egyik legszegényebb országának sikerült mérsékelnie a szakadékot, amely elválasztja a szomszédos országoktól, és Lengyelország után Kelet-Európa második legnagyobb gazdaságává vált. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a standard vásárlóerő-paritásban (PPP) kifejezett, egy főre jutó GDP Romániában 2021-ben az uniós átlag 74 százalékát tette ki, ami 21 százalékpontos növekedést jelent 2010-hez képest.

Románia kilátásait EU-tagországi státusza és Brüsszellel fenntartott jó kapcsolatai is alátámasztják. Miközben a budapesti és a varsói hatóságok vitatkoznak Brüsszellel a jogállamiság feltételeiről, amelyeket a Helyreállítási és rezilienciaépítési mechanizmusban előírt több milliárd eurós segély odaítélésekor szabnak meg, Románia már lehívott több mint hatmilliárd eurót, támogatások és alacsony kamatozású kölcsönök formájában.

Nicolae Ciucă miniszterelnök elmondta, hogy a bukaresti kormány idén évente több mint 10 milliárd euróhoz, a GDP 4 százalékának megfelelő összeghez szeretne hozzájutni abból a mintegy 90 milliárd eurós európai forrásból, amelyet 2027-ig Románia rendelkezésére bocsátanak.

Az igazságügyi reformok eredményeinek köszönhetően az Európai Bizottságot novemberben az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (MCV) feloldását javasolta, amelyet 2007-ben vezettek be, amikor Románia csatlakozott a közösségi tömbhöz.

“Románia a jó kormányzás példája lehet a régióban, amennyiben helyesen ülteti gyakorlatba a Helyreállitási és rezilenciaépitő mechanizmusban előirányzott korrupció-ellenes intézkedéseket”, nyílatkozta egy névtelenségét megörizni óhajtó európai hivatalosság a Reuters-nek.  Az S&P Global Ratings, amely a többi hitelminősítőhöz hasonlóan Romániát a legalacsonyabb minősítésben részesíti a befektetési minősítésű kategóriában a költségvetési hiány csökkentéséig, közölte, hogy Romániától eredményt vár az európai források megszerzése érdekében elfogadott reformok terén. A román lej stabilitása további pozitív tényező, különösen a tavalyi évben több történelmi mélypontot elérő magyar forinthoz képest. A határon túli magasabb bérek már arra késztették a magyar állampolgárok egy részét, hogy Nyugat-Románia iparosodott területein vállaljanak munkát.  „Ez egy teljesen új fejlemény, és felhívnám Magyarországon bárki figyelmét a forint további leértékelődésére, illetve a minimálbér-emelés elmaradására” – mondta Baja Sándor, a Randstad toborzó cég Cseh Köztársaságért, Magyarországért és Romániáért felelős igazgatója.

A Reuters friss közvélemény-kutatása szerint a legtöbb közgazdász a magyar forint újabb jelentős leértékelődésére számít 2023-ban, miközben a román lej árfolyama csak kis mértékben csökken.

Magyarország második legnagyobb városában, Debrecen közelében élő díszlettervező, Dió Zoltán több éve dolgozik Romániában, ahol lejben nyított folyószámlát, amely lehetővé tette, hogy megvédje megtakarításait a magyar forint ingadozásától, hiszen a tavaly 8%-ot veszített megtakaritásai értékéből a román lejhez képest. „Ha Magyarországon találnék munkát, sok egyeztetés után, a kétharmadát keresném annak, amit probléma nélkül megkeresek Romániában” – nyilatkozta Dió Zoltán.

A tevékenységüket Oroszországból és Ukrajnából a szomszédos országokba alacsony költséggel áttelepítő cégeknek köszönhetően a külföldi befektetések január-október időszakában 9,39 milliárd eurót értek el, ami Románia EU-csatlakozása óta a legmagasabb érték.

Az Ernst&Young tanácsadó cég 2022-ben végzett felmérése szerint a megkérdezett 101 külföldi cég több mint fele Romániában tervezte üzletét elinditani, vagy tevékenységének bővítését, különösen a logisztika és az ellátási láncok területén, mely szempontból Románia a negyedik helyen áll Európában, a befektetési szándék szerint.

„Bizakodóak vagyunk afelől, hogy a befektetések a következő években is növekedni fognak, amit az európai alapok is ösztönöznek” – mondta Alex Milcev, az E&Y Románia partnere.

Bár Romániának egyetlen befektetésösztönző ügynöksége sincs, a Vállalkozási és Idegenforgalmi Minisztérium illetékesei elmondták a Reutersnek, hogy öt lehetséges oroszországi, fehéroroszországi és ukrajnai áthelyezési projektet felügyelnek, melyek becsült értéke 705 millió euró.

A finn abroncsgyártó Nokian Tyres úgy döntött, hogy Romániába helyezi át tevékenységét és 650 millió eurós beruházást tervez egy gyár felépítésére Nagyváradon.

Mindezek mellett, a román gazdaság még mindig néhány akadályba ütközik, mint amilyen a nagy folyó fizetési mérleg hiánya, a lakosság elöregedése és az infrastruktúra fejlesztését hátráltató bürokrácia. És a 2024-es választások előtt nehéz lesz a költségvetési hiány csökkentése is.

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Balázs Magdolna

Foto:Ziare locale 24

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.