0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Gyergyószentmiklóson a múlt péntek este erőszakos összetűzésre került sor a helyi roma és a magyar lakósok között. Több roma-családot támadtak meg, egy roma család háza, annak melléképülete és egy másik területen álló szalmabála kigyulladt. A romák azt mondták: a motoros-autós banda percek alatt kikergette őket a házaikból, és felgyújtotta a lakásaikat. A média szerint a rendőrség 20-30 tagú “bosszúálló csoportot” keres. A mostani, romákat ért támadás nagyon hasonlit a néhány évvel ezelőtt Magyaroszágon történt incidensekhez, amikor egyes szélsőséges szervezetek (HVIM, a Jobbikhoz köthető Magyar Gárda) több alkalommal felgyújtották a roma közösség házait, mit több, volt olyan eset is, amikor a tetten ért romát meggyilkolták, ahelyett, hogy biróság elé állitották volna.

Az incidens szikráját, állitólag, egy lopás lobbantotta lángra, amelyet két, 15 éves romagyermek követett el egy 74 éves ember ellen, aki kocsijával a szemafornál várt  a zöld jelzésre. Ekkor lépett hozzá a két roma fiatal, akik szóba elegyedtek vele és elterelve a figyelmét az autó jobb üléséről elemeltek egy jelentős összeget. A két kiskorú ellen a rendőrség bűnvádi eljárást inditott, de a város lakói úgy döntöttek, hogy saját maguk tesznek igazságot, attól tartva, hogy a kiskorúakra nem mérhetnek kemény bűntetést.  Mindezt tetőzi, valószinüleg, számos más bűncselekmény elkövetése is, amelyekért a gyergyóiak ugyancsak a romákat teszik felelőssé.

A gyergyószentmiklósi esetről Adrian Firoiut, a Helyi Rendőrség vezetőjét kérdeztük, aki a Hirek Határok Nélkül –Stiri Fără Frontiere hirportálnak elmondta, hogy az egész egy nézeteltérésből robbant ki. „Egyelőre folynak a kivizsgálások, s valószinüleg mi is megtudjuk a túzvész okát, azt hogy mi vezetett ide és kik a vétekesek. Nem tudom, hogy hányan lehettek. Szerencsére senki sem sérült meg, csak egy személy panaszkodott arra, hogy egy ütést kapott. A mostani incidenst nem hoznám összefüggésbe a múltban Magyarországon történt hasonló eseményekkel. Szerintem nézeteltérés volt a lakósok és a város egy részében élők csoportja között. Még nem tudjuk, hogy kik voltak a tettesek, a lista elég hosszú. Mi, mint helyi rendőrség, a közrend fenntartását biztositjuk.  A csendőrség és a rendőrség vizsgála az ügyet”, fűzte hozzá Adrian Firoiu.

Gyergyószentmiklós alpolgármestere a helyzetet sajnálatosnak minősitette. „Sajnos, az utóbbi időben a lopások, az agressziv viselkedés nagyon elterjedt a környéken. A mostani helyzetet is meg kellett volna előzni, mint vele szembesülni”, hangsúlyozta az alpolgármester.

A facebook közösségi oldalon demonstráció megszervezését kezdeményezték a gyergyóiak a közbiztonság javitása érdekében.

Szerkesztőség

Foto:888.hu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.