0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Mint ismeretes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben indította útjára a Szórvány cselekvési terv részét képező Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó programot. Ennek célja a szórványban élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. A program sikerére való tekintettel,  a kezdeményezők szükségesnek látták az Örökségünk őrei erdélyi hálózatának megalakítását is, amelynek célja egyrészt növelni épített örökségünk védelmének hatékonyságát, alapot teremteni a közös stratégiák kidolgozásának, másrészt a közösségépítő, identitásmegőrző programokra vonatkozó tapasztalat-átadás.

A szászrégeni Lucian Blaga Technológiai Líceum magyar IX-XI.osztályos diákjainak, akik a marosvécsi Kemény-kastélyt fogadták örökbe az országos Örökségünk őrei – Fogadj Örökbe egy Műemléket program keretében, alkalmuk adódott 2019 tavaszán, megismerkedni a brassói Áprily Lajos Főgimnázium ReforMálLT elnevezésű csapatával az Örökségünk őrei verseny keretén belül, amikor velük és a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjaival együtt Brüsszelbe utazhattunk meglátogatni az Európai Parlamentet. A brassói csapat a Brassó-belvárosi lebontott református templomot, a kolozsvári csapat pedig az Óvári csuhások ferences kolostorát „fogadták örökbe”. Nagyon szép emlékek fűznek össze bennünket azóta és szoros baráti kapcsolatok alakultak ki a diákok között. Bemutattuk az örökbefogadott épületeinket és sokat tanultunk egymástól ottlétünk alatt. Ez a kapcsolat még szorosabbra fonódott a Vibe-fesztivál alkalmával, ahova belépőket nyertünk. Azóta is szeretettel gondolunk a brassói és a kolozsvári barátainkra és versenytársainkra.

A tavalyi szép eredményeinktől lelkesedve, ebben a tanévben is folytatjuk a munkát és egyben a versenyt. 2019 szeptember 28-29-én,az Urmánczy-kastélynapok keretén belül, saját szerzeményeket és egy rockopera részletet mutattunk be a maroshévizi és a marosvécsi kastélyokról. Október 24-27. között, keszthelyi és marosvásárhelyi diákokkal és tanárokkal együtt, a kastélyban résztvettünk a Helikon történelmi és irodalmi táborban. Mindszentek napján, vásárt tartottunk Kemény Auguszta-módra, és irodalmi alkotásokra került sor a kastély szellemi hagyatékáról. November elsején alkalmunk nyilt gyertyát gyújtani az Éltető család kriptájánál és meglátogattuk az Éltető-udvarházat,valamint Váradi Csukát (Éltető) Karolina (Mumu)síremlékét. Az Éltető család szoros baráti kapcsolatokat ápolt a Kemény családdal. Ezek után, jelen voltunk a marosvécsi kastély kapunyitásának 5. évfordulóján is. Vass Dalma 11. osztályos tanuló festménykiállítása, a Kemény K.Ő.kávézó (Hard Rock Cafe), az önkéntes diákok segédkezése a szervezésben és a Kastélyaink rockoperarészlet képezte hozzájárulásunk a kastélynap sikeressé tételéhez.  Böjte Csaba előadásán is felléptünk a jobbágytelki táncrenddel és, beszédéből ihletődve, ruhákkal és játékokkal próbáltunk segíteni a felsősófalvi otthonban lakó gyerekeken és a magyarfülpösi Szivárvány ház gyerekein, valamint könyveket adományoztunk a kastély könyvtárába. Igyekeztünk belakni a kastélyt, s ezért fánkos-, zakuszkás-, gulyás- és töltöttkáposzta-napokat tartottunk a kastélyban. Nemzetközi versenyen díjazott testépítővel beszélgettünk az ambícióról és csapatszellem-fejlesztő tevékenységeket tartottunk.

A temesvári Gerhárdinumőrei csapattal Építsük együtt!- tapasztalatcsere találkozót szerveztünk november 21-24 között Szászrégenben, 2020 január 17-19 között pedig Temesváron. Meglátogattuk az örökbe fogadott műemlékeket és számos élménnyel gazdagodtunk.              A magyar nyelv napján önkéntes román anyanyelvű diákoknak magyar nyelvleckét tartottunk és irodalmi alkotásra is sor került: megfogalmaztuk a Kemény-kastély őrei meséjét. A magyar kultúra napján népi jellegű divatbemutatót tartottunk.

Jelenleg egy nagy terven dolgozunk: a kastély egyik termét kőzetekkel és ásványokkal szeretnénk berendezni. Ezen kívül egy rockoperát állítottunk össze, melyet már három helyen be is bemutattunk. Tervezünk egy videóklippet is a Titán együttessel.

Ha tehetik, látogassanak el a marosvécsi Kemény-kastélyba vagy Facebook-os oldalunkra:

Kemény Kastély Őrei

dr. Nagy Éva

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.