0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Stefano Bottoni olasz kutató meglátása szerint Oroszország éppen az orosz anyanyelvű lakosság diszkriminációjára hivatkozva indított hadjáratot Ukrajnában. „Itt a Donbasz térségben 2014 óta folyó és az orosz propaganda által hangoztatott <genocídium>-nak nevezett háborúra gondolok. A nemzetiségi kérdésnek íly módon elkövetett politikai instrumentalizálása egy diktatórikus rendszer által, sajnos, egyáltalán nem segíti elő a területi és/kulturális autonómia ügyét a Kárpát-medencében sem”, véli Stefano Bottoni, felhíva a figyelmet arra, hogy éppen az orosz külpolitika agresszív fordulata volt az, amely 2008-tól kezdődően (gondoljunk itt Grúzia letámadásáról Abkházia és Dél-Osszétia miatt) egész Európában csorbította az autonómia igények hitelességét. Ezt be kell látni, és ez a történelmi folyamatok elkerülhetetlen velejárója.

Kutatása során Stefano Bottoni arra a következtetésre jutott, hogy jelenleg már ott tartunk, hogy Oroszország birodalommegtartási kísérlete – vagy különbőző szeparatista mozgalmak nyílt támogatása több európai országban – rossz fényt vet minden regionális vagy autonómiapárti mozgalomra. Előbb a poszt-szovjet térségben használták fel a nemezetiségi konfliktust saját birodalmuk védelmére (gondoljunk csak Transznisztriára és puhább formában Gagauziára Moldovában, az örmény kisebbségre Azerbajdzsánban, Abkáziára és Dél-Osszétiára Grúziában, vagy éppen az orosz ajkú kisebbségre a balti államokban). Majd 2014 óta egy egész ország létezésre való jogát kérdőjelezik meg a kisebbségi kártya cinikus felhasználásával – épp úgy, ahogy Hitler és Sztálin tették több közép-európai országgal 1938/39-ben. Ennek óhatatlan következménye a közvélemény elfordulása az autonómia eszmétől, amit sokan ma az erőszakos elszakadás első lépcsőjének tekintenek csupán. Ma már tudjuk, hogy orosz stratégiai érdekek vezérlik a migrációs útvonalakat, Spanyolország etnikai destabilizálását, vagy éppen az 1995-ös daytoni egyezményből született Bosznia-Hercegovina feldarabolási kísérletét.

A történész egyben megjegyzi, hogy az alapvető probléma az, hogy a Szovjetunió egy nemzetiségi birodalom volt, ahol nagyon is ismerték az etnikai kérdéseket és a hatalmat nagyon is foglalkoztatta a nemzetiségi kérdés, hiába mondta magát internacionalistának. Oroszország folyamatosan használja ezt a kártyát, ezt támasztja alá Nyugat-Európában a bevándorlás által teremtett társadalmi, gazdasági és kultúrális kihívások felhasználása propaganda célokra, a „Nyugati világ hanyatlása” címmel.

Szerkesztette: Székely Dénes

Foto: youtube.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.