0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

“Csak azt sajnálom, hogy mikor már nem leszek, nem hallgathatok zenét.” – hangzottak Bács Lajos karmester, zeneszerző egykori szavai, a születésének 93. évfordulóján tartott rangos emlékesten, a bukaresti Liszt Intézetben, január 19-én.

Idén a marosvásárhelyi Borsos Edith énekművész és a Tiberiusz Quartet koncertjével emlékeztünk a nagy Mesterre, a bukaresti magyasrság kiemelkedő személyiségére.

Tiszteletére, általa írt és róla szóló darabokat adtak elő a művészek, majd modern és vidám olasz dalokat énekelt a rendkívüli előadóművésznő. A zenei akkordok felcsendülése előtt pedig köszöntő és méltató szavak nyitották meg az emlékestet. Ioan Dobrinescu zeneszerző az egykori Mester kiváló szakmaiságáról és emberi mivoltáról beszélt meghatóan, s együttműködését elevenítette fel a Kulturális Intézettel, a fiatal zenészek promoválása érdekében.

A Bács Lajos karmester kezdeményezésére létrejött Magyar Zene Fesztiválját több mint tizenöt éve rendezik meg a román fővárosban. Borsos Edith énekművész egyike azoknak a művészeknek, akik a bukaresti Liszt Intézet által évente megszervezett Magyar Zene Fesztiválon Bács Lajos emlékdíjat kaptak. A hagyományokhoz hűen abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a 2o23-as emlékesten énekeljen a fővárosi Magyar Kulturális Intézetben. A műsoron szereplő darabok közül kiemelkedő volt a Reményik Sándor Mi mindig búcsúzunk című versének megzenésített szerzeménye Bács Lajos feldolgozásában, Borsos Edith csodás előadásában.

A zene érte és róla szól minden január 19-én, Bukarestben.

Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Nagy Éva, Bukarest

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.