0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

adam valerianA magyar orvosképzés megoldatlan helyzete miatt demonstrált a múlt héten fehér műtősruhában, narancssárga esernyővel a román oktatási minisztérium bukaresti épülete előtt a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) két aktivistája, hogy emlékeztessék a szaktárcát: továbbra sem érvényesülnek az oktatási törvény kisebbségvédelmi előírásai a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE).

 Hirportálunk kérdésre Ádám Valerian, a RMOGYKE elnöke elmondta:

„Jelenleg azért jöttünk  Bukarestbe, mivel a három évvel ezelőtti tűntetéseknek eredményeként a magyar oktatás igéretet kapott. Következésképpen, Ecaterina Adronescu volt oktatási miniszter leutazott Marosvásárhelyre, ahol  egy hét pontos megállapodás született a magyar oktatás vezetőivel, de, sajnos, a megállapodás fontosabb pontját, amely a magyar oktatásnak önállóságot tulajdonit, illetve a magyar főtanszékek létrehozását irányozza elő, nem hajtották végre. Ugyanakkor nagyon fontos a magyar oktatás szempontjából, hogy az egyetemen a fizetéses helyek 50%-ban a magyar fiataloknak legyenek fenntartva. Jelenleg felbomlott az egyensúly, azaz a román diákok olyan létszámban kerülnek az egyetemre, hogy közel kétharmada román hallgató – és ez nem is lenne probléma -, csakhogy ezen arány szerint osztják el a helyeket a szenátusban. A szenátus magyar tagjainak ma nincs, sajnos, szavazati ereje e fórumban.  Azért is vonultak ki a magyar oktatók a szenátusból, mert véleményt mondhattak, de véleményüket a román fél nem vette tudomásul. Ezért, ha a magyar tanszékek létrejönnének, akkor nagyobb autonómiája lenne a magyar oktatásnak”.

Arra a kérdésre, hogy a mostani akciót támogatja az egyetem, a főiskolások szervezete vagy más magyar szervezet, Ádám Valerian megjegyezte:

„A diákszervezet és az egyetemek, úgy mint képviselet, nem nyilatkoztak a tűntetésekkel kapcsolatba, viszont az a tapasztalat, hogy legtöbbször olyan vezetők kerülnek az egyetem élére, akiknek sokkal jobb és kényelmesebb, ha nem vállalják a konfrontációt… Ilyen szempontból az orvosi egyetemen van egy példa: Brassai Attila professzor úr vállalta, hogy az Európai Parlamentben felszólal az orvosi egyetem ügyében. Emiatt elég sok problémája volt. Egyfajta megfélemlités létezik, ezért is egy civilszervezet nem vállalja mindezt”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagált a tanügyminisztérium, hogy fogadta-e Király András kisebbségi oktatásért felelős államtitkár, Ádám Valerian kifejtette:

„Most hangos bemondó is va nálunk és az államtitkár úr biztos minden alkalommal meghallja, amit mondunk. A minisztérium részéről felkeresett egyik képviselő, aki azt jelezte, hogy irjunk egy levelet, amelyet majd megfontolnak, megtárgyalnak. Erre az volt a válaszunk, hogy a marosvásárhelyi oktatók, a diákok és a civilszervezetek rengeteg alkalommal irtak peticiókat, de egyetlen egy peticióra, kérésre nem kaptunk választ, hát akkor az mire jó, ha egy papirral több van a minisztériumban?! Nekünk az a fontos, hogy szülessen egy döntés, egy végrehajtás”.

Arra a kérdésre, hogy hány napon át tiltakoznak, Ádám Valerian elmondta, hogy péntekig kaptak engedélyt a bukaresti főpolgármesteri hivataltól. „Egyébként az engedélyt úgy kaptuk meg, hogy a marosvásárhelyi egyetem nyomás gyakorolt, hogy ne kapjuk meg és az oktatási  minisztérium is kifogásolta a hangos felolvasát. Most péntekig kaptunk engedélyt, viszont egy újabb akció engedélyezésére máris beadjuk a szükséges iratokat. Hétfőtől péntekig vagyunk itt, és 8:30-16:00 óra között tűntetünk minden nap”, zárta szavait Ádám Valerian, a RMOGYKE elnöke.

Megemlitjük, hogy az Agerpres Nemzeti Hirügynükség által 2013 június 4-én közölt cikkben, amelyet a paginamedicala.ro idézett, a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem rektora, Leonard Azamfirei professzor kijelentette, hogy az egyetem tiszteletben tartotta a magyar oktatás porfesszoraival és Ecaterina Andronesc volt tárcavezető jelenlétében aláirt jegyzőkönyvet és elvárja, hogy a felek bölcs együttműködésről tegyenek tanubizonyságot. „Az egyetem tiszteletben tartotta e megállapodást, de ugyanakkor a magyar oktatási vonalnak is tiszteletben kell tartania a felsőoktatásra vonatkozó törvényt, az egyetemi Chartát és a belső szabályokat, valamint a Felsőoktatási intézmények  minőségét ellenörző testület (ARACIS) előirásait”, hangsúlyozta Leonard Azamfirescu professzor, aki ezáltal válaszolt a magyar oktatás két vezetője: Szilágyi Tibor professzor és Szabó Béla professzor által 2013. június 3-án megfogalmazott vádolásra, mely szerint a magyar nyelvű oktatás leszoritására törekednek és nem tartották tiszteletben a 2012-ben létrejött megállapodást.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:www.kronika.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.