0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

borbelyA világ legnagyobb emberi jogi szervezete, az Amnesty International (AI), éves jelentese szerint Magyarország utasította vissza a leginkább, hogy bekapcsolódjon a menekültválság európai megoldásába. A jelentés Magyarországgal foglalkozó fejezete kiemelten foglalkozik a déli határon emelt kerítéssel,és azzal, hogy a kormány bűncselekménnyé nyilvánította az engedély nélküli határátlépést.

E jelentésről megkérdeztük Borbély László RMDSZ-képviselőt, hogy mi a véleménye, annal inkább, hogy e szervezet mostanig soha nem támadta ennyire erősen Magyarországot.

“Nyilvánvaló, hogy e szervezet nagyon erősen védi az emberi jogokat. A tavaly Magyarország egy nagyon különleges helyzetben volt, hiszen tudjuk, hogy mi történt augusztusban amikor több, mint 100 ezer menekült ment át területén és  akkor döntötte el  magyar kormány, hogy ezeket az intézkedéseket meg kell hoznia. Viszont a nemzetközi egyezmények alapján be kell fogadni azokat a menekülteket, akiknek hivatalosan menekült státusuk van és indokolt ez, amit Magyarorszég nem kérdőjelez meg. Azonban nagyon kategórikusan fellépett azok ellen, akik nem tudták bizonyitani e státust. Ami engem illet, nem hiszem, hogy keritésépitéssel ezt meg lehet oldani, de ez mindeképpen csökkentette azt a menekültáradatot, ami Magyarorszég fele jött. Véleményem szerint az Európai Unió nem tette meg azokat a lépéseket, amelyeket meg kellett volna tennie idejében, hogy egy kicsit elejét vegye a menekültáradatnak”, magyarázta Borbély László.

Arra a kérdésünkre, hogy e jelentés milyen hatással lesz az október 2-ai magyarországi referendumra és milyen eredménnyel zárul a népszavazás, elmondta:

 “Előre boritékolható, hogy a magyar lakósságnak több, mint 90%-a elutasitja az EU javaslatait. Ezenkivül létezik ez a ráerőszakolt kvótarendszer, amellyel Románia sem értett egyet, vagyis azzal, hogy matematikailag elosztják a menekülteket. Románia is befogadott 130 menekültet, amit többségi szavazattal megszavazott az Európai Unió. Az AI valószinüleg az emberi jogok terén mond véleményt, de, sajnos, sok bürokratikus kérdés merül fel, hiszen Románia gyakorlatilag befogadhat 6.300 menekültet – ezt elfogadta az EU -, de ebből fél év alatt csak 130 jött Görögországból és Olaszországból, úgyhogy valami gond van, amikor regisztrálni kell őket. Ha ezek a menekültek évek óta Olaszországban tartózkodtak vagy Görögoszágban, akkor ezzel az érvvel lehetett volna átirányitani őket ezekbe az országokba. Úgy tudom, hogy a 130 közül is legalább 125 azt mondta, hogy ők tovább akarnak menni. Ez egy probléma, amit valaha nem tudom, hogy hogyan oldanak meg”.

Arra a felvetésünkre, hogy nemrég bejelentette,  nem indul a választásokon egy újabb mandátumért és hogy mi késztette e döntésre, és mit fog tenni a jövőben, Borbély László igy válaszolt:

“Ezt már ezelőtt két évvel eldöntöttem. Örvendek, hogy 26 éven át nagyon felelős funkciókban tehettem azt, amit tettem és remélem, hogy hasznos voltam. Úgy hiszem, hogy mindennek van egy kezdete és vége. El kell mondanom, hogy sok minden nem tetszik, ami most a politikai szintéren történik és ez is hozzájárult döntésemhez. Ugyanakkor természetes, hogy 26 év után jön egy ilyen váltás: van egy szines csapat Maros megyébe, amely biztos vagyok abban, hogy tovább tudja vinni azt, amit mi beinditottunk. Ez most egy új időszak, amelynek el kellett, hogy jönnie”, mondotta az RMDSZ-képviselő

Arra a kérdésre, hogy teljes mértékben visszavonul-e a politikai életből, megjegyezte:

“Igen. Ott leszek, mint RMDSZ-tag és ennyi, nem több, mivel lemondtam minden funkcióról az RMDSZ-ben, ami nem jelenti azt, hogy nem segitem azokat, akik jönnek utánunk”.

Nehéz volt e döntést meghozni?

“Nem volt könnyű és most próbálok egy kicsit eltávolodni a politikától, egyelőre nem sikerül, de ez egyértelmű, hogy ezt kell tegyem a továbbiakban is. Nyilvánvaló bizonyos fejezeteket le kell zárnunk az életünkben”, mondotta végezetül Borbély László RMDSZ-képviselő.

Igy van, az egész életünk fejezetekből áll…

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:www.rfi.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.