Interjú Mezei János MPP-elnökkel

A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elhatározta, hogy szövetségre lép egy későbbi pártfúzió első lépéseként. A döntést Mezei János MPP-elnök és Csomortányi István EMNP-elnök jelentette be a héten, Kolozsváron tartott  sajtóértekezleten.

Megkérdeztük Mezei Jánost, a Magyar Polgári Párt elnökét, hogy mi késztette a két pártot a szövetségre lépésre?

“Ez egy hosszabb folyamat eredménye. Ez a lépés reményt nyújthat azoknak a politikából kiábrándult magyar szavazóknak is, akik sorozatosan távol maradtak az urnáktól. A két pártnak közösek a gyökerei, az MPP egyes alapitótagjai hozták  létre annak idején az EMNP-ot. Most a Néppárt visszatért eredeti szervezetéhez, arra az útra, melyet egykor közösen képzeltünk el. Mindkét párt ugyanazokat az elveket vallja. Úgy gondolom, hogy egységesen, összefogva jobban és sikeresebben tudunk dolgozni a jövében”.

A két párt keretprogramjában sok a hasonlóság, de vannak különbségek is, mint például a Néppárt által szorgalmazott Erdély kantonizálása, azaz föderalizálása, Svájc mintájára, a román államon belül.  Megkérdeztük az MPP elnökét, hogy pártja egyetért-e ezzel az elképzeléssel?

“Erre a kérdésre most nem tudok válaszolni,  még túl korai. Közös munkacsoportot hoztunk létre, amely a január 18-án, Csíkszeredában sorra kerülő közös kongresszus napirendjére kerülő döntések előkészitésén dolgozik. A fúzió részletkérdéseiről – új név, vezetői testület, összetétele stb. – a későbbiekben döntünk”, válaszolta Mezei János.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakul a jövőben az RMDSZ-el való viszony, amellyel az MPP szövetségben, Mezei János úgy fogalmazott, hogy nem az RMDSZ ellen, hanem a szövetség mellett alakítják ki együttműködésüket a nemzeti érdekek és értékek képviseletére.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:ziarharghita.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.