0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Király András oktatási államtitkár
Király András oktatási államtitkár

Az oktatási minisztérium nemrég egy programot dolgozott ki azzal a céllal, hogy a többségi diákok jobban megismerjék a kisebbségek hagyományait és kultúráját. E programról Király András, az oktatási minisztérium államtitkára így vélekedett:“Egy kidolgozott és egy ajánlott program, amely egyelőre ténylegesen nem működik. Nagyon jó az ötlet, de szerintem eddig is meg lettek volna és meg is voltak azok a feltételek, amelyek egymás kultúrájának, egymás szokásainak a megismerését lehetővé teszik. Véleményem szerint ez nem egy központi szervnek lenne a feladata; ezt helyben, helyi programokkal nagyon jól meg lehetett volna valósítani ”.

     Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben sikeres lesz ez a program, akkor beépitik-e a tantervbe is, az államtitkár kihangsúlyozta: “A tanterv külön probléma, mert mi most épp egy országos tanterv kidolgozása előtt állunk, és a román tanterv, az ú.n. kötelező óraszámokkal és a választható tantárgyakkal eléggé túl burjánzott dolog. Nem hiszem, hogy jelen pillanatban belehetni iktatni a tantervbe. Ha viszont konceptuálisan megváltoztatjuk a tantervet és helyet találunk egy tantárgycsomag keretében ilyen témáknak, az nagyon jó dolog  lenne. A VI-ik, VII-ik vagy VIII-ik osztályos tanulók már tanulnak polgári nevelést és ennek keretében számtalan ilyen leckét és témát lehetne biztositani”.

Király András államtitkár egyetértett azzal, hogy a  multikulturalizmus fele történő nyítás elég gyenge, s  véleménye szerint ennek egyik oka az, hogy “könnyű beszélni a dolgokról, de nehéz megvalósitani, mert nem könnyű  partnereket találni”.

.Beszélgetésünk végén az államtitkárt arról a kisebbségi nyelvek használatáról rendelkező törvényről kérdeztük, amelyet az ukrán parlament nemrég hatálytalanított. Király András véleménye szerint “nemzetközi szinten hiába hoznak bármilyen határozatot, törvényt – úgye nálunk is problémák vannak a regionális és a kisebbségi nyelvek európai Kartájának alkalamzásával -, amig nem jövünk rá, hogy egy kisebbség nem egy probléma, hanem plusz értéket jelent egy ország életében – addig baj van”.

 Az interjút készítette: Balázs Magdolna

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.