Je suis román – Véleménycikkben állt ki a Magyar Nemzet című magyarországi napilap Sebastian Colțescu labdarúgó-játékvezető mellett

A Magyar Nemzet című magyarországi napilap újságirója,  Pataki Tamás véleménycikkében állt ki Sebastian Colțescu labdarúgó-játékvezető mellett.
Mint ismeretes, nemzetközi botrány keveredett a keddi PSG-Başakşehir Bajnokok Ligája-mérkőzésen, amikor a szintén román vezetőbíró megkérdezte negyedik bíróként tevékenykedő segítőjét, hogy ki reklamált hangosan a pályán kívül, kinek mutassa fel a piros lapot, mire Colțescutól azt a választ kapta, hogy „az a fekete”.  A megjegyzés címzettje, Pierre Webo, az isztambuliak pályaedzője, a korábbi kameruni válogatott labdarúgó volt, aki a török csapatnak addig kiosztott két sárga lap miatt már kellően feldúlt volt.

”Negru. Románul ez feketét jelent. Sem többet, sem kevesebbet. Amikor Sebastian Colțescu kimondta ezt a szót, nem gondolta, hogy véget ér karrierje”, irja a magyar újságiró.

Nem gondolta volna, hogy botrány lesz belőle, hogy a török elnök is megszólal az ügyben, hogy a mimózamilliárdos futballisták sírós, érzékenykedő kislányokká vedlenek, és igazságért siránkoznak. Nem, mert csak annyit mondott: „a fekete”.

Pataki Tamás szerint, ha „Black Lives Matter” jogvédő mozgalomban a „fekete” szó rendben van, akkor ez a kifejezés román nyelven is probléma nélkül használható.

A magyar újságiró konklúzióként megállapitja: „Szóval ma „je suis” román. Mert mind románok leszünk, ha hagyjuk a gondolat- és rasszizmusrendőrség garázdálkodását”.

Forrás: emaramures.ro/magyarnemzet

Foto:gsp.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.