0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
VONA
Sursa:udvarhely.ma

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a gyergyószentmiklósi EMI-táborban úgy fogalmazott, hogy a Jobbik csak néppártkánt válhat kormányképes erővé Magyarországon. Mint kifejtette: pártja életében elérkezett az az idő, amikor “kóstolgatni kell a kormányzás felelősségét”, és “minden mondatot, gondolatot a leendő kormányzás fényében kell megvizsgálni”.

    Az ellenzéki párt elnöke szerint a 2018-as magyarországi választás a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni.

    Vona Gábor elismerte, hogy a Fidesz sikereket ért el a makrogazdasági stabilitás megteremtésében és a nemzetpolitikában. Úgy vélte azonban, hogy Orbán Viktor kormányzása fullasztóvá tette a magyarországi társadalmi közérzetet. “Annyit harcolt Orbán Viktor a szocializmussal, hogy épített egy másikat. Annyit harcolt a szocialistákkal, hogy ugyanolyan lett mint ők”, jelentette ki.

Vona Gábor a Jobbik fontos céljának nevezte a magyarországi korrupció felszámolását. Hozzátette, a Fidesznek és az MSZP-nek ez azért nem sikerülhet, mert mindkét párt korrupciós alapokra épült.

A pártelnök szerint a magyar nemzet megerősödéséhez szükség van eredetmítoszra, amelyet a közösség magáénak érez, szükség van küldetésmítoszra és arra is, hogy élhető legyen az emberek élete. Úgy vélte, ma egyik sincs meg, és ennek a következménye a magyarok tömeges elvándorlása szülőföldjükről.

Az Európát érintő migrációs hullámot Vona Gábor olyan kérdésnek tekintette, amelyikben „csapni kell, nem pedig simogatni”. A pártelnök helyeselte a kerítésépítést a szerb–magyar határon. Kijelentette, kormányra kerülésük esetén megtartanák mindazt, ami a Fidesznél jó volt, és kijavítanák a rosszat. Hozzátette, a migránsok olyan nagy számban érkeznek, hogy már nem fognak integrálódni, hanem megteremtik a maguk európai közösségeit.

Szávay István: Moldova Köztársaság Románia része lesz

A pódiumbeszélgetésen Szávay István, a Jobbik alelnöke úgy vélekedett, hogy a magyar nemzetpolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvilágban szétszóródott magyar közösségek megtartása. Megjegyezte, csak New Yorkban és környékén annyi magyar él, mint Kárpátalján, és a magyar államnak jelenleg semmilyen stratégiája nincsen ezeknek a közösségeknek a megtartására.

Szávay István azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Románia „be fogja húzni” Moldovát az elkövetkező időszakban. Úgy vélte, a két ország egyesülése lehetőségeket is jelent az erdélyi magyarság számára, hiszen ez nem képzelhető el Románia valamilyen szintű föderalizálása nélkül. A föderális berendezkedés szerinte jobb lehetőségeket teremt a magyar érdekek regionális szintű megjelenítésére.

E mérsékelt hangvételek, előadások, amelyek teljesen eltérnek e politikai alakulat egyes képviselőinek korábbi uszitó magatartásától, tökéletesen beilleszkedik a Jobbik által az utóbbi időben alkalmazott stratégiába, melynek célja “eltűntetni” rasszista, xenofób és szélsőséges múltjának emlékét és kiépiteni a “politikai szempontból  korrekt párt“ imázsát, hogy végül is európai szinten elfogadható, de legalábbis “tűrhető” pártként működhessen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.