0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second


Szávay István beregszászi látogatása és a Jobbik politikája elleni tiltakozásul szervezett demonstrációt a Szvoboda ukrán magyarellenes párt.
Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke 2013 április 4-én a kárpátaljai Beregszászban tartott sajtótájékoztatót, amelyen beszámolt az elmúlt időszak legfontosabb eseményeiről, és reagált a Jobbikkal és személyével kapcsolatban megjelent valótlan állításokra. A március közepén történt ungvári soviniszta támadás kapcsán ismét hangsúlyozta, a Jobbik a leghatározottabban elutasítja a szélsőséges, magyarellenes akciókat. Visszautasította azt az ukrán sajtóban megjelent rágalmazást, mely szerint a Jobbik és személyesen ő szervezte provokatív szándékkal a magyarellenes incidenst.
Az alfahir.hu idézte ungvári Kárpáti Igaz Szó 2013 március 28-i száma szerint az eset az ungvári Dayka Gábor Középiskola két tanulójával történt, akik (tőlük lemaradt tanáraik kíséretében) a március 15-i megemlékezés helyszínéről vitték vissza az ukrán és magyar lobogókat. Keszler Sztella igazgató elmondása szerint a 6. számú szakközépiskola mellett váratlanul fiatalok támadtak a tanulókra, elvették a náluk lévő zászlókat, a magyar lobogó rúdját összetörték, a szövetét széttépték, az ukránt pedig magukkal vitték a városközpont irányába.
Természetesen egyszerű hazugságról van szó, melynek célja, hogy meghátrálásra kényszerítsen bennünket. De nem hagyjuk magunkat, a továbbiakban is minden ügyben ki fogunk állni külhoni nemzettestvéreink mellett!” – üzente Szávay.
Szávay felhívta a figyelmet, hogy sajnos több kárpátaljai magyar újság és hírportál a Jobbikról kizárólag a negatív tartalmú híreket jeleníti meg. Példaként említette a karpatalja.ma névtelen véleménycikkét, mely azt sugallja, hogy Volner János Jobbik-alelnök a külhoni magyaroknak okozott kárt azzal, hogy megérdeklődte a kormánytól, hányan vették eddig fel az állampolgárságot.
 A sajtótájékoztatót követően az eseménynek helyt adó iroda előtt kb. 20 ukrán tüntető jelent meg, akik Szávay és a Jobbik politikája ellen kezdtek demonstrációba. Az ellenrendezvényt a szélsőséges Szvoboda párt szervezte, mely kapcsolatba hozható számos magyarellenes incidenssel. Az ukrán zászlókat lengető soviniszták magyar- és Jobbik-ellenes jelszavakat skandáltak, többek között: „Magyarok, takarodjatok az Urálon túlra”, „Kovács Béla provokatőr”. (Kovács Béla jobbikos EP-képviselő, akinek irodájában a sajtótájékoztató zajlott). Az egyik lelkes tüntető többször náci karlendítéssel üdvözölte párttársait.
Szávay Istvan beregszászi létogatása alkalméból fogadsóórát is tartott, amelyen számos magyar érdeklődő és szimpatizáns mellett megjelent a Szvoboda megyei elnöke, Oleg Kucin is. Szávay természetesen fogadta a politikust, aki elmondta, nyitottak a további párbeszédre a Jobbikkal, hogy a közöttük levő feszült viszonyt enyhíteni lehessen. A jobbikos képviselő hangot adott azzal kapcsolatos értetlenségének, hogy miközben a Szvoboda tagjai magyarellenes jelszavakat skandálnak az iroda előtt, az irodában a párt megyei elnöke a Jobbikkal való párbeszédet kezdeményezi. Szávay emellett hangsúlyozta, nem tart elképzelhetőnek semmilyen kapcsolattartást a Szvobodával addig, amíg a párt fel nem hagy magyarellenes akcióival, tájékoztatott az alfahir.hu.

Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.