0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének a lakásán egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntés alapján, ami feszültséget váltott ki az ukrán és a magyar kormány között.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ukrajna eddigi történetében példátlannak tartja azt a durva beavatkozást, amelynek keretében a titkosszolgálat fegyveres kommandósai megszállták Brenzovics László, a KMKSZ elnökének lakását, a KMKSZ ungvári központi székházát, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány székhelyét házkutatás céljából”, irta a szervezet közleményében.

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.

„A szervezet ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek. Egyben felhívja Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét az ellenünk állambiztonsági eszközökkel folytatott politikai nyomásgyakorlásra”, tette hozzá a KMKSZ közleményében.

A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a a magyar kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumnál, és Budapesten bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet, közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség tagja akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart. A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy Ukrajna állítsa le a magyar nemzeti közösség elleni inzultusokat és a közösség folyamatos megfélemlítését.

Ukrajna és Magyarország között már néhány éve, hogy feszültség uralkodik. Budapest a kárpátaljai magyarokat ért jogsértésekkel vádolja Kijevet, mig Kijev azzal vádolja Magyarországot, hogy blokkolja Ukrajna NATO-tagságát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyetért a magyar kormány álláspontjával és közölte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közvélemény értesüljön az ukrajnai magyar szervezetek elleni boszorkányüldözésről. Az RMDSZ a Kárpát-medencében élő magyarok szolidaritására szólitott.

Forrás: MTI

Foto:3szek.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.