0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Kétszáz férőhelyes óvodát avattak vasárnap délután Kisbácsban, amelyben legalább két magyar csoport fog működni. A munkálatok több mint három és fél éven át tartottak.

Balázs János, Kisbács polgármestere a közösség büszkeségének és az összetartás jelképének nevezte az intézményt. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor kifejtette: az a közösség, amely óvodát épít, a jövőbe fektet be. Marinela Marc Kolozs megyei főtanfelügyelő pedig közölte: a kisbácsi óvoda és iskola diákjai részesülni fognak a meleg étel elnevezésű kormányprogramban. Az új épületben helyet kapó óvodai csoportok a kisbácsi Constantin Brâncoveanu Általános Iskola keretén belül működnek. Gligor Hagău iskolaigazgató a Szabadságnak azt nyilatkozta: az óvodában jelenleg négy csoport működik, ebből kettő magyar.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke beszédében rámutatott, nekünk a legnagyobb problémánk a demográfiai probléma, az, hogy kevesebb gyermek születik.

Egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint, ha a népességfogyás folytatódik, Románia lakossága 2040-ben  tizenöt millió alá csökken. Ez probléma magyaroknak és románoknak egyaránt. Elöregedett társadalomról beszélünk. Ezen változtatni kell, ezért olyan családpolitikát  gondoltunk ki 2019-2020 között, amely a fiatal családoknak próbál segíteni abban,  hogy gyereket vállaljanak. 2020 végén meghirdettük azt a programot, amelynek értelmében az országban 255 bölcsődét építünk.  Elindítottunk egy több elemből álló családpolitikát. Egy ilyen közpolitikának több évre van szüksége, ennek most csak az elején vagyunk. A közpolitika gyakorlatba ültetéséhez uniós alapokat, hazai  erőforrásokat rendeltünk. Most kétszáz férőhelyes óvodát avatunk, és készül a bölcsőde is. Az a közösség, amely óvodát épít, a jövőbe fektet be. A globalizálódó világban erős közösséget kell építeni, így tudunk  talpon maradni. Keresztény értékeinket, nyelvi identitásunkat megőrizve lesznek erős közösségek a 21. században. Amikor a polgármester óvodát épít, az itteni helyi közösséget építi. Polgármester úr, számíthatsz ránk ebben a továbbiakban is, és folytatni fogod a munkádat. Nekünk erős közösségre van szükségünk, az erős közösségeknek pedig erős vezetőre van szüksége – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök.

Petru-Cosmin Maier, Kisbács alpolgármestere biztosította a szülőket, hogy az óvodában kiváló körülményeket biztosítanak a gyerekeknek. Habár nem részletezte a befektetés összegét, azt elmondta, hogy egyrészt az Országos Vidékfejlesztési Programból fedezték.

Az óvoda megnyitása a román és a magyar gyermekek rövid műsorával zárult. A magyar csoport körtáncot járt, miközben azt énekelte: „Olyan ez az óvoda, mint egy mesepalota…”

Forrás: szabadsag.ro

Foto: Kolozsvári Rádió

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.