Környezetszennyezés Marosvásárhelyen – e témáról beszélgettünk Borbély László RMDSZ-képviselővel

borbely_laszlo
Forrás:www.maszol.ro

A marosvásárhelyi Azomureş vegyipari kombinát bezárásával kacsolatos véleménynyilvánitó népszavazás megszervezéséről, illetve a kombinát okozta környezetszennyezésről szóló információk alapján megkérdeztük Borbély László RMDSZ-képviselőt, hogy milyen eredménnyel járhat egy ilyen referendum?

“Szerintem jelzés lehet, a   hivatalosságok figyelmének felhivássa a vegyipari kombinát helyzetére”, mondotta, megjegyezve, hogy abban az időszakban, amikor környezetvédelmi miniszter volt személyesen és közvetelnül is foglalkozott a kombinát problémáival és egy éves tárgyalások után, 2011-ben, sikerült több tiz millió euró értékű beruházást kieszközölni, melyek jó része környezetszennyezés-csökkentő beruházások, amelyeket 2015 végéig meg kell valósitani. “Ennek függvényében hosszabitják meg a környezetvédelmi engedélyt, amelyet 2012-ben megszigoritottak. A legfontosabb azonban az – a népszavazáson túlmenően –, hogy a kombinát tulajdonosa tartsa tiszteletbe a kiadott környezetvédelmi engedélyben foglalt kötelező beruházások megvalósitását”, mondotta a képviselő.

Borbély László üdvözölte az ilyen tipusú kezdeményezéseket – referendum, aláirásgyűjtés –  megjegyezve azonban, hogy “nincsenek jogi következményei és csak figyelmeztetik a hatóságokat, hogy vegyék komolyan a környezetszennyezést. 2015 végére hivatalosan is kiderül, hogy a tulajdonos betartotta-e vagy sem a vállalt kötelességeket. Ellenkező esetben nem hosszabitják meg a környezetvédelmi engedélyt és egyértelmű hogy már nem lehet a kombinátot működtetni”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagálnak az alkalmazottak, Borbély László képviselő megjegyezte:

“Én megtettem minden tőlem telhetőt, amikor miniszter voltam. Természetesen nagy figyelmet kell forditani erre az aspektusra is. Ezeket a kombinátokat  mindenhol a világban 20-30 kilóméterre épitik a városoktól és  csak Marosvásárhely van ilyen helyzetben, mivel a kombinát gyakorlatilag a városban van”.

Készitette: Balázs Magdolna

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.