0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

koverKövér László szerint a december 11-én tartandó romániai választás után a román-magyar államközi viszonyban is pozitív változás állhat be. Az Országgyűlés elnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári székházában Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel a múln napokban közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Kövér László kijelentette: az államközi kapcsolatok előmozdításában számít azokra a magyarokra, akik a decemberi választások nyomán mandátumot szereznek a bukaresti parlamentben. Úgy vélte: a személyes szerepvállalása a romániai választási kampányban azt a támogatást fejezi ki, amelyet a Fidesz és a KDNP ad az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös listaállításában megvalósult magyar összefogáshoz. 

A házelnök szerint a mostani romániai választások sorsdöntő fontosságúak az erdélyi magyarság számára. “Ahhoz, hogy a jogaikat érvényesíthessék, megvédhessék azoktól a kísérletektől, amelyek ezek korlátozására irányulnak, vagy, adja Isten, a jogaikat bővíthessék a román partnerekkel együttműködve, az szükséges, hogy a bukaresti parlamentben minél nagyobb létszámú frakcióval rendelkezzen a magyar közösség” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva hasznosnak találta a  székelyudvarhelyi vitát is, amelyen az RMDSZ és az MPP összefogásának a bírálóival kellett szembesülnie. Kijelentette: reményei szerint nem a személyét, hanem a véleményét fogadták kritikusan Székelyudvarhelyen. Úgy vélte: egy vitában a másik álláspontjának az őszinte mérlegelése az első lépés a megegyezés irányába, és ez az első lépés megtörtént Székelyudvarhelyen. “Örülök, hogy vállalkoztam erre az útra, és úgy érzem, hogy nem jöttem hiába” – jelentette ki Kövér László.

Kelemen Hunor úgy vélte: erkölcsi kötelesség volt a magyar összefogás, és minden adott ahhoz, hogy a magyarságnak erős képviselete legyen a bukaresti törvényhozásban. “Akkor tudunk sikeresek lenni, ha alapvető kérdésekben egy irányba lépünk, cselekszünk” – fogalmazott az RMDSZ elnöke. Kijelentette: az RMDSZ meggyőző jelöltekkel, megújult csapattal, és olyan programmal vág neki a választásoknak, amely a magyaroknak is jó, és az egész romániai társadalom kérdéseire is jó válaszokat ad.

    Kelemen Hunor kijelentette: az RMDSZ érdekelt abban, hogy folytassa az együttműködést a Fidesszel és a magyar kormánnyal.  Kövér László erdélyi látogatását Nagyváradon és a Szatmár megyei Kaplonyban folytatta.

Forrás: MTI

Foto:Erdely.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.