0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

menekultekStockholmi kormányzati tervek szerint külön városokat építene Svédország a menedékkérők elhelyezésére. A problémák kezelésének része az is, hogy az északi ország határozottabban lépne fel a kitoloncoltakkal szemben, ugyanakkor menekültügyi szempontból átminősítik Irak háború sújtotta területeit.   Svédország ismét fogad menekülteket Irak bizonyos vidékeiről, például Moszul környékéről. A kormányzati döntésre azután került sor, hogy a svéd migrációs hivatal arra jutott, Irak újra nem minősül biztonságos országnak. A svéd döntést hamarosan követte a finn reakció, hiszen a skandináv államok egymást követik menekültügyi kérdésekben – mondta Cser Attila, az M1 finnországi tudósítója.

A finnek januártól vizsgálhatják át az irakiak menedékjogi kérelmeit. Azt is bejelentették, hogy aki az átminősített területekről érkezett, és elutasították, újra a hatóságokhoz fordulhat, és valószínű, jóváhagyják a menedékkérelmét. 2015-től mintegy húszezer iraki migráns érkezett Finnországba és nagyjából ugyanennyi Svédországba is. Valószínű tehát, hogy a korábbi tervekkel ellentétben irakiak egy nagyobb csoportját nem tudják majd hazaküldeni Skandináviából – tette hozzá a riporter.

A megváltozott helyzetet a svéd kormány kétféleképpen próbálja orvosolni, hatékonyabbá akarják tenni az elutasított migránsok visszatoloncolását, az északi államban idén körülbelül nyolcvanezer embert terveznek elküldeni. Ez eddig nem sikerült, aminek oka egy tanulmány szerint, hogy a svéd hatóságok nem működnek együtt a szociális hivatallal. Az elutasított menedékkérők így továbbra is kapják az állami juttatásokat – mondta Cser Attila.

A problémák közé tartozik, hogy a svéd rendőrségnek nincs elég hatásköre, ezért felhatalmaznák őket például a motozásra. Ez azért segítene a hatóságoknak, mert megtalálhatnák az érkezőknél az esetleg elrejtett, személyükről szóló dokumentumokat, amelyeket gyakran letagadnak.

 Forrás: hirado.hu

Foto:  Nethir

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.