0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Burisma HoldingEgy ukrán gázipari cég, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja lett Joe Biden amerikai alelnök fia és John Kerry külügyminiszter fogadott fiának egyik közeli barátja – közölte a The Wall Street Journal.

Az ügy azért keltett feltűnést, mert Biden és Kerry fontos szerepet tölt be az Egyesült Államoknak az ukrán válsággal kapcsolatos diplomáciájában.

A Burisma tulajdonosa Nyikolaj Zlocsevszki, a megbuktatott Viktor Janukovics ukrán elnök környezetvédelemért és természeti kincsekért felelős minisztere volt.

Biden alelnök ifjabbik fia, a 44 éves Hunter Biden májusban lett tagja az igazgatótanácsnak, a cég jogi részlegének vezetőjeként. Néhány héttel korábban az a 39 éves Devon Archer is a vezetés tagjává vált, aki Kerry fogadott fia, Christopher Heinz – a Heinz-féle “mártásbirodalom” örököse – főiskolai szobatársa volt.

Archer feladata az, hogy amerikai befektetőket kutasson fel, javítsa a vállalat irányítását és kiterjessze a cég működési területét. Biden és Heinz egyaránt a Rosemont Seneca Partners amerikai befektetési cég alkalmazottja, amely viszont alvállalata a Resmont Capital elnevezésű magántőke-befektetési cégnek, amelynek Archer és Heinz a társalapítója.

Az amerikai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni az ügyet, az alelnök szóvivője pedig kijelentette, hogy Hunter Biden magánemberként, az amerikai kormány jóváhagyása nélkül lett vezető az ukrán cégben.

A Burisma igazgatótanácsának elnöke tavaly óta Alan Apter amerikai befektetési bankár. A cég egyike annak a maroknyi ukrán magánvállalatnak, amelyek együttesen az ország gázkitermelésének valamivel több mint 10 százalékát ellenőrzik, a többi részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatok kezében van.

Egyelőre még nem tudni, hogy az USA-nak mennyire érdeke érvényesíteni egyes amerikai vezetők jólétét biztositó demokratikus értékeket. De  az is előfordulhat, hogy a Kreml hatóságai, titkos szolgálatai, körmönfont hazugságokkal megpróbálják elbonyolítani az eseményeket egy volt csatlós államban, Ukrajnában,  úgy, hogy végül is olyan helyzet teremtődik, amely a hajdani Belügyi Népbiztosság (NKVD – a KGB elődje) kegyetlen időszakára emlékeztet.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.