0 0
Read Time:3 Minute, 36 Second

asselborn“Az olyanokat, mint Magyarország, akik háborús menekültek ellen kerítéseket építenek, vagy a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét korlátozzák, ideiglenesen, vagy szükség esetén örökre ki kellene zárni az EU-ból”, mondta a német Die Weltnek adott interjújában Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, hozzáfűzve: Ha Magyarország ma akarna az EU-hoz csatlakozni, akkor semmi esélye sem lenne, hogy felvegyék, mert Európa képében is kárt tenne.

A luxemburgi külügyminiszter azt mondta, a kerítés, amelyet Magyarország a menekültek megállítására épít, “mindig csak hosszabb, magasabb és veszélyesebb lesz. Magyarország már nincs túl messze attól sem, hogy kiadja a tűzparancsot a menekültek ellen”,– tette hozzá.

 “Ráadásul mindez egy olyan országban történik, ahonnan 1956-ban emberek százezrei menekültek a szovjetek elől Európába” – tette hozzá.

Asselborn azt mondta, szerinte Magyarország kizárása lenne az egyetlen lehetőség arra, hogy megvédjék az EU összetartását és értékeit, közölte a hvg.hu portál.

Kiosztotta a luxemburgi külügyminisztert Szijjártó Péter

A magyar külügyminiszter válaszában kiemelte, hogy a luxemburgi szocialista poltikus „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és „a Jean Asselborn típusú figurákról” – közölte, megjegyezte: ez a jogállam. Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el – fűzte hozzá.

A luxemburgi szocialista politikus a magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye „természetesen Európa ellen” szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami „felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes” eljárás – vélekedett.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, „kioktató, nagyképű, frusztrált”. Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de „magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül” – vélekedett. Hozzátette: „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

Valójában ki Asselborn, aki kizárná Magyarországot az EU-ból?

A 67 éves Jean Asselborn az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere, 2004 óta tölti be ezt a pozíciót. Sőt, 2013-ig Jean-Claude Juncker miniszterelnöksége idején Juncker helyetteseként is szolgált. A két politikus a mai napig bizalmas viszonyban áll egymással.

Asselborn személyében most egy olyan politikus bírálja a magyar menekültügyi politikát, aki maga is hosszú ideig foglalkozott a témával, Luxemburgban ugyanis 2004 és 2009 között a külügyi tárcához tartozott a menekültügy: így Asselborn öt évig a külügy mellett bevándorlási és menekültügyi miniszter is volt.

A szocialista-munkáspárti politikus régóta kritikusan figyeli a magyar politikát, és nem ez az első eset, hogy nagy nyilvánosság előtt ekézi a magyar kormányt.

  • 2010-ben a médiatörvényre akadt ki, Fehéroroszországhoz hasonlította Magyarországot, és azt mondta, hogy a törvény „közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött.”
  • 2012-ben az alkotmány megváltoztatása miatt emelt szót, és azt nyilatkozta a Tageblatt nevű lapnak, hogy szerinte „Magyarország az Európai Unió szégyenfoltjává válik”, mert kiüresítette a jogállamiságot a médiatörvény és a bírák lecserélése, és ez szerinte olyan dolog, amilyet „fejlett országokban még nem éltek meg”.
  • 2015-ben a német ZDF-nek mondta azt, hogy szerinte Orbán Viktort el kell szigetelni és rossz példaként állítani, mert a magyar miniszterelnök migránspolitikájában fittyet hány az EU olyan alapértékeire, mint a szolidaritás és a segítségnyújtás .

Apró országának meglehetősen markáns és hangos szószólója, Luxemburgban jelentős politikusnak számít, 2016 áprilisában készítettek is róla egy dokumentumfilmet Foreign Affairs címmel. A filmben családi élete és külügyminiszteri utazásai is megjelennek.

Asselborn 18 évesen lett politikus

Asselborn a hosszú pozíciók mestere. Mielőtt 12 évvel ezelőtt miniszterelnök-helyettesként és miniszterként csatlakozott a luxemburgi kormányhoz, 22 évig szülővárosa, a kétezer fős Steinfort nevű nyugat-luxemburgi kisváros polgármestere volt.

Asselborn jogászként végzett, politikai tevékenykedését a hatvanas évek végén élénk szakszervezeti mozgalomban alapozta meg. Még nem volt 20 éves sem, amikor 1967-ben a luxemburgi munkások szövetségének ifjúsági választmányi tagjává választották. Ez a szervezet a ma is aktív OGBL nevű nagy szakszervezet elődje volt.

Innen egyenesen ívelt a politikai karrierje felfelé, még mindig 20 éves kora előtt szerepet kapott a luxembourgi városi közigazgatásban, de végül inkább visszatért szülővárosába, ahol először köztisztviselőként dolgozott, majd a már említett maratoni polgármesterségig vitte, tudtuk meg az index.hu portál információiból..

Forrás:hvg.hu, index.hu

Foto:www.hirado.hu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.