0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Magyarország eddig 586 millió eurós nettó veszteséget könyvelt el az Orosz Föderációval 2021-ben megkötött gázszerződés nyomán, írja a Népszava.

Az Orbán-kormány 2021 októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést Putyinnal. Az akkori választási kampányidőszakban a kabinet tagjai például azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek. Mi több, 2022 februárjában, Ukrajna megszállása előtt, Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy az új megállapodás révén Magyarország a piaci szint ötödéért kapja a nyersanyagot. A dokumentumot azonban nem hozták nyilvánosságra.

A szerződés a gáz holland tőzsdei (TFF) árát veszi figyelembe. A szerződés első évében Magyarország 810 millió eurót keresett az orosz partnerekkel kialkudott és a szabadpiaci ár különbségeiből. De a következő évben, 2022 októbere és 2023 októbere között 1,43 milliárd euró veszteséget regisztrált. A hivatkozott forrás számításai szerint Magyarország eddigi, e szerződés nyomán felhalmozott nettó vesztesége 586 millió euró.

Az Orbán-kormány még ilyen feltételek mellett is azt állítja, hogy az orosz gáz a legolcsóbb a piacon, írja a Dailynewshungary.

Budapest azonban igyekszik diverzifikálni gázforrásait. Magyarország tavaly év végén kifejezésre juttatta azon szándékát, hogy több gázt vásárolna Romániától, hogy csökkentse Oroszországtól való függőségét. Olaszországban és Lengyelországban is hasonló tárgyalások folytak. Sőt, 2027-től a magyarok cseppfolyósított földgázat importálnak Katarból, tájékoztatott a Reuters.

A Népszava ellenzéki lap a napokban azt is felfedte, hogy Magyarország az EU legszegényebb országa a fogyasztási mutatóban, még  Bulgária is megelőzi. A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint nincs lehetőség semmilyen változásra, amíg az Orbán-kormány nem mond le “hibás” gazdaságpolitikájáról.

Forrás: economedia.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Economedia.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.