0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second
vasarhely
Forrás: www.erdon.ro

Május végén előválasztás útján választják ki azt a marosvásárhelyi polgármesterjelöltet, akit a teljes magyar közösség támogathat a 2016 júniusában esedékes önkormányzati választásokon – nyilatkozott az MTI-nek Brassai Zsombor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetének elnöke.

    Az előválasztások szabályzatát nemrég fogadta el az RMDSZ Maros megyei területi képviselőinek a tanácsa. Brassai elmondta, hogy „politika fölötti összefogással” keresik azokat a magyar jelölteket Marosvásárhelyen, Szászrégenben és Maros megye több más településén, akiket támogatni tud a teljes magyar közösség.

    Az elfogadott szabályzat szerint a jelölteknek támogatói aláírásokat kell gyűjteniük, és társadalmi szervezetek támogatását is élvezniük kell. Az előválasztásokon azok a magyarok vehetnek részt, akik előzetesen regisztráltatták magukat az előválasztási névjegyzékbe. Brassai szerint a választói regisztráció módszerét a magyarországi parlamenti választások módszertanából „lesték el”.

    Az RMDSZ megyei elnöke elmondta, hogy informális megbeszéléseket folytatott mind a Magyar Polgári Párt (MPP), mind pedig az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei vezetőivel, és közösen keresik azokat a megoldásokat, amelyek a legjobb eredményeket hozhatják a magyar közösségnek. Hozzátette: ugyan az RMDSZ testülete fogadta el az előválasztási szabályzatot, a szövetség nem szabta feltételül az RMDSZ-tagságot a jelöltek számára. A pártok azt követően köthetnek politikai egyezségeket, hogy kiválasztották a közösség által támogatott polgármesterjelöltet.

    Az előválasztások rendszerét Brassai azért tartotta jónak, mert ennek keretében lejátszhatók azok a magyar-magyar politikai csaták, amelyek a tényleges választásokon a magyar jelölt esélyeit rontják. „Nem az a célunk, hogy bárkit is kizárjunk, hanem az, hogy nyissunk, befogadjunk, lehetővé tegyük mindenki számára akár a megmérettetést, akár a véleménynyilvánítást” – jelentette ki az RMDSZ Maros megyei elnöke.

    Brassai úgy vélte, az előválasztások és a tényleges választások közötti egy év alatt kialakulhat az a bizalom a közösségben, mely lehetővé teszi, hogy ismét magyar polgármestere legyen Marosvásárhelynek, Szászrégennek, és több Maros megyei vegyes lakosságú községnek.

    A 45 százalékban magyarok által lakott Marosvásárhely polgármesteri tisztségét 2000-ben vesztette el az RMDSZ. Azóta a több párt és szervezet színeiben is jelölt Dorin Florea jelenlegi polgármester győzött a választásokon.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.