0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Interjú Potyó Ferenc gyulafehérvári általános helynökkel

Potyó Ferenc általános helynököt Kedves Imre helyzetéről kérdeztük, ugyanis ő vagyonkezelőként dolgozott a Gyulafehérvári főegyházmegyénél, de ezt  megelőzően a Hargita Megyei Pénzügyi Igazgatóság vezérigazgatója volt. Most nemrég   három év és négy hónap letöltendő börtönbűntetésre itélte a biróság hivatali visszaélés és befolyással való üzérkedés vádjával:

“Kedves Imrével kapcsolatosan a helyzet kettős. Először is, Kedves Imre a Hargita Megyei Pénzügyi Igazgatóságnak volt a vezerigazgatója és itt már a DNA vizsgálta, le is váltották tisztségéből. Ő biróságági úton megnyerte a pert és visszakerült posztjába, de végül hivatali visszaéléssel és befolyással való üzérkedessel vádolták, és elbocsátották az igazgatóságtól. Az egyházmegyének éppen akkor nem volt vagyonkezelője és szóba került Kedves Imre, aki akkori helyzetében állami intézménynél nem tölthetett már be hivatalt, de egyházmegyénél, mint magán intézetnél ez lehetséges volt. Igy, hivő katólikusként, nálunk a szaktudását alkalmazta körülbelül egy éven át. Sajnos, a tárgyalások mind ismétlőttek. Mindenki arra volt felkészülve, hogy a vádat teljesen ejtik, mert a legutóbbi tárgyalásokon az össze lehallgatási dolgokat ejtették, törülték, törvénytelennek minősitették. Most hivatali visszaélés vádjával  bebörtönözték. Ez családja és egyálatlán mindenki számára érthetetlen. Persze nincs meg az itéletnek a motivációja, indoklása.  Megvagyok győződve, hogy az ő helyzetének elbirálásához, itéletéhez semmi köze az érsekségnek. Végtelenül sajnáljuk, együttérzünk vele. Kedves Imre valakinek a segitégét kérte, és a segitségért ezer lejt adott, ami már üzérkedési befolyásnak számit, és emiatt itélték el”.

A vádirat szerint, Kedves Imrét letöltendő börtönbűntetésre itélték, román cinkosával együtt, akitől megvásárolta ez utóbbi befolyását annak érdekében, hogy megszabaduljon az előzőleg általa hozott illegális döntések következményeitől.  Pontosabban, Kedves Imre igazgatóként hivatali hatáskörét megszegve 431 830 lejes összegű törvénytelen áfa-visszafizetésről rendelkezett egy üzletember számára. Az összeget, amellyel megkárosult a költségvetés, most Kedves Imrének kell visszafizetnie.

Mint ismeretes, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek egészségügyi gondokra hivatkozva, egy évvel a 75 éves határidő betöltése előtt, a szolgálattól való felmentését kérte.

Megkérdeztük Potyó Ferenc vikáriust, hogy Ferenc pápa kinevezett-e más személyt helyébe?

“Az érsek nyugdijazását kérte és annak elfogadására akkor kerül sor, amikor az utódját bejelentik. Amikor a Szentszék bejelenti, akkortól lép életbe az ő lemondásának az elfogadása és egyéb intézkedések. De ez még nem történt meg”, magyarázta Potyó Ferenc a gyulafehérvári általános helynök.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:maszol.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.