0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Az Európai Parlament liberális pártokat tömörítő frakciójának vezetője, Dacian Cioloș, arra kérte az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy utasítsa el a magyar újjáépítési tervet. Szerinte nincsenek megfelelő garanciák arra, hogy a pénz jó helyre kerül, mivel Magyarország nem ismeri el az Európai Ügyészség kompetenciáit.

Dacian Cioloș, a liberális pártokat tömörítő Renew Europe európai parlamenti frakcióvezetője az alábbiakat írta az Európai Bizottság elnökéhez intézett levelében:

„Önhöz intézett levelünkben aggodalmainkat óhatjuk kifejezni. Július 12-ig jóvá kell hagynia Viktor Orbán újjáépítési tervét. Magyarország hétmilliárd euróra jogosult az uniós helyreállítási alapból, azonban az EB-nek kevés eszköz áll majd rendelkezésére ami szavatolja, hogy az összeg nem kerül rossz zsebekbe, mivel –amint Ön is tudja – „az Orbán-rezsim” nem csatlakozott az európai uniós ügyészséghez. Magyarországon „őshonossá”, vagy hogy az Európai Bizottságot idézzük, „rendszerszintűvé” vált a csalás. 2020-ban az EB is megállapította, hogy Magyarországon nem megfelelő mértékű a korrupcióellenes intézkedések köre, és más tagállamokhoz képest kevésbé hatékonyak a korrupcióval kapcsolatos nyomozások és hiányoznak a magas szintű korrupció elleni fellépést szolgáló határozott intézkedések, hangzik a levélben.

Dacian Cioloș megemlítette, hogy a 2019–2020-as időszakban a brüsszeli testület javaslatokat fogalmazott meg Budapest számára arra vonatkozóan, hogy erősítse a korrupció elleni fellépést szolgáló intézkedéseket, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a közérdekű informácókhoz való hozzáférést, illetve javítson a közbeszerzési versenyen.

„Megemlítjük, hogy az ilyen országszpecifikus ajánlatok azon feltételek egyike, amelyeket egy uniós tagállamnak teljesítenie kell az források lehívásáért a helyreállítási alapból, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RFR) rendelete értelmében. Ön rendelkezik a megfelelő erővel és kérjük, használja azt”, hangúlyozta Dacian Cioloș, majd így folytatta levelét:

Elnökasszony, kérjük ne hagyja jóvá Orbán Viktor tervét mindaddig, amig:

 

  1. az nem enged betekintést az Európai Csalásellenes Hatóság (OLAF) számára a támogatások végső felhasználóinak listájába, illetve nem tölti fel a kedvezményezettek adatait az Arachne elnevezésű uniós adatbázisba.

 

  1. nem foglalják a terve azon törvényeket, amelyek megakadályozzák, hogy olyan személyek és cégek, akik és amelyek kapcsán az OLAF korábban súlyos pénzügyi visszaéléseket vagy összeférhetetlenséget állapított meg, részesülhessenek az újjáépítési támogatásokból. (Ez azt jelenti, hogy az olyan pályázók, mint Orbán Viktor veje, aki továbbra is nagy uniós támogatásokban részesül, annak ellenére, hogy súlyos szabálytalanságok és összeférhetetlenségek írhatók kontójára, nem férhetnek hozzá a helyreállítási és rugalmassági mechanizmusból származó forrásokhoz).

 

  1. a tervben nem vállalják, hogy visszavonják vagy módosítják azon jogszabályokat, amelyek az EB szerint akadályozzák az oknyomozó újságírókat és a civil szervezeteket a közérdekű információkhoz való hozzáférésben.

Cioloș szerint amíg ezek nem teljesülnek, „küldjék vissza a magyar kormányt a dolgozósztalhoz”, hogy a forrásokhoz ne csak azok férjenek hozzá, akik politikai kapcsolatokkal rendelkeznek.

Forrás: alephnews.ro/kronika.ro

Szerkesztette/fordította: Székely Dénes

Foto:kronikaonline.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.