0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Az elmúlt napokban a közösségi médiát bejárták a latin Z betűt formázó festéssel megjelölt orosz haditechnikai eszközök képei.

Az Oroszország által az ukrajnai invázió során használt katonai járművek többségén a Z betűnek tűnő felirat látható, noha nem létező betű a cirill ábécében, mely szerint az orosz nyelv is iródott.

A videókon orosz páncélozott harci járművek láthatóak, amelyek kelet felől Ukrajna felé tartanak, a páncélosok egyrésze különböző jelzésekkel van befestve, köztük lévén a Z betű is, amely hol egy négyzet, hol egy háromszög vagy egy kör belsejében jelenik meg.

A Z betű mögötti jelentésre több magyarázat is van.

A Z betű jelentése egy körben nem más, mint az állítólagos orosz támadás iránya – nyugat. Azaz oroszul zapad.

Ez utóbbi magyarázat másik változata szerint nem geometriai formákról van szó, hanem a jelek a célként kijelölt városok kezdőbetűit formázzák, a görög ábécé szerint. Avagy az állítólagos orosz offenzíva célpontjai Zaporozsje, Dnyepropetrovszk – a d-t jelölő delta után – és Odessza, megjelölve a Putyin által emlegetett Novorosszija határait.

Szakértők szerint a Z betű az orosz csapatok bizonyos ágát jelenti, pontosabban a Rosgvardia csapatokat, amelyek az Orosz Nemzeti Gárda részét képezik, de amelyek nem azonosak a Viktor Zolotov tábornok vezette orosz hadsereggel, aki közvetlenül Vlagyimir Putyinnak jelenti a helyszínről származó információkat, ahogy azt a The Telegraph is megjegyzi. Így a Z közvetlenül a tábornok nevéből származna.

Egy másik, riasztóbb elmélet szerint a „Z” a „vég”, „az a pont, ahonnan nincs visszaút”, míg egyesek úgy vélik, hogy a jelölések bizonyos szerepekre osztott járműveket vagy akár egy új harci egység megalakulását is jelezhetik.

Noha a világ hadseregeiben megszokott, hogy az alakulatokat  sajátos azonosító jellel különböztetik meg, amely lehet geometriai forma, de számkombináció is, az orosz haditechnikán megjelenő Z betű semmi ilyenhez nem hasonliható. Viszont sokkal inkább hasonlít a hadgyakorlatok idején használt megkülönböztető emblémához.

Egyébként az azonosító jelzések rendszerét a szárazföldi erők 1982-es kiadású harci kézikönyve szabja meg, amelyben a hangsúly a titok megőrzésére helyeződik. Pontos kódrendszer hiányában ugyanis jócskán megnehezül az ellenséges titkosszolgálat munkája, mivel nem tudja pontosan azonosítani, hogy milyen egység lehet az adott területen. Az internet, a közösségi média, de főképp a videó megosztók megjelenésével mindez jelentősen leegyszerűsödött.

Forrás: viva.ro/moszkvater.com

Foto: debarbati.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.