0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

mozgositasA Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még hivatalban levő parlamenti képviselőit és szenátorait, hogy az SZNT székelyföldi autonómiatervezetének a parlamenti beterjesztésével mozgósítsák a választókat a kezdődő választási kampányban.

Az MTI-hez eljuttatott felkérésben Izsák Balázs SZNT-elnök a tanács által 2004-ben véglegesített autonómiatervezetet ajánlotta benyújtásra, de azt is megemlítette, hogy az azon a dokumentumon alapul amelyet 1995-ben az RMDSZ székelyföldi szervezeteit tömörítő egyeztető tanács dolgozott ki.

“A törvénytervezet benyújtása hatékonyan mozgósítja a magyar szavazókat, akiknek aktív részvétele elengedhetetlen az ötszázalékos küszöb eléréséhez, egyben jó lehetőséget kínál a választás után megalakuló frakciónak, hogy konkrét lépéseket tegyen az autonómia megvalósítása érdekében” – áll a felhívásban.

Az SZNT-elnök hozzátette, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium megalakításával kapcsolatos ügyészségi vizsgálat ismételten megerősíti, hogy Székelyföldön a magyar nyelvű oktatás megnyugtató rendezése is csak az autonómiától várható.

“Eljött az ideje annak, hogy a romániai magyar nemzeti közösség jogait törvényes és intézményes garanciák szavatolják, az áttekinthetetlen, bizonytalan és a fentiekben idézett bonyodalmakat okozó politikai alkuk helyett” – fogalmazott felhívásában az SZNT elnöke.

Az SZNT autonómiatervezetét az RMDSZ belső ellenzékéhez tartozó politikusok 2004-ben és 2005-ben is benyújtották a parlamentben, a román törvényhozás azonban érdemi vita nélkül elutasította ezeket.

Az RMDSZ a 2013 májusában tartott csíkszeredai kongresszusán határozott arról, hogy törvénytervezetet készít és nyújt be Székelyföld területi autonómiájáról. A tervezetet többszöri halasztás után 2014 júniusában bocsátotta közvitára. A dokumentumról az erdélyi magyar és a román társadalmat érdemben megszólító vitára nem került sor.

Forrás: hirado.hu

Foto:Hirado.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.