0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

A 2014-2020-as Regionális Operativ Program (REGIO) révén kiutalt téritésmentes pénzekből és a helyi önkormányzatok költségvetési hozzájárulásával három Hargita megyei városban – Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr és Maroshéviz – iskolákat, iskolai bentlakásokat, könyvtárakat, torna termeket és sportpályákat újitanak fel. A beruházások célja az oktatási infrastruktúra fejlesztése a szakoktatásban való részvétel növelése céljából.

Két iskolai bentlakás felújitása, Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklóson a finanszirozási projekteket a ”Batthyány Ignác Szakközépiskola rehabilitálása” és a „Fogarassy Mihály Műszaki Liceum sportpályájának és bentlakásának felújitása” cimen szerződték le. A két projekt összértéke több mint 23,4 millió lej, ami valamivel kevesebb mint egynegyede a municpium ez évre becsült költségvetési jövedelmének. Minkét projekt célja a szak- és műszaki iskolákban tanuló diákok számának növelése, összhangban az oktatáshoz való hozzáférés megkönnyitésével és az oktatási infrastruktúra minőségének növelésével.

A projekt szerint a Batthyány Ignác Szakközépiskolánál felújitják, illetve teljesen felszerelik és berendezik a multifunkcionális épületet, ahol  műhelyek, az audiovizuális eszközöket örző könyvtár és a bentlakás is található. Ugyanakkor modernizálják  tornatermet. A projekt – amelyet a tervek szerint 2023 októbérében fejeznek be – költségvetése 16.734.848,26 lej, amelyből több mint 16,3 millió lej (3,5 millió euró), azaz a támogatható projekt költségének 98%-a téritésmentes alapokból származik, mig a különbséget a haszonélvező hozzájárulásából fedezik.

A Batthyány Ignác Szakközépiskola felújitásának és modern felszerelésének kedvezményezettje több mint 570 diák, tanár és segédszemélyzet lesz. A projekt konjrét célja, folytatni a tornaterem korszerűsitését és egy új épület megépitése, amelyben öt műhely, egy könyvtár és egy bentlakás fog működni. Az internátus 52 férőhelyes lesz, 13 négy ágyas szoba áll majd a diákok rendelkezésére. Ugyanakkor egy új tornatermet is létrehoznak.

A Fogarassy Mihály Műszaki Liceum által leszerződött projekt célja a liceum bentlakásának felújitása és modern felszerelése, valamint az 1.056 négyzetméternyi sportpálya modernizálása. A tervek szerint a munkálatok ugyancsak 2023 októberében érnek véget és a felújitásokban mintegy 350 személy részesül: diákok, tanügyi káderek és segélyszemélyzet. A projektet 6.679.817,57 lejjel finanszirozzák, amelyből mintegy 6,5 millió lej (1,4 milillió euró), azaz a támogatható projektköltség 98%-a téritésmentes pénz, mig a különbséget a liceum fedezi.

A székelykeresztúri Műszaki Liceumot teljes egészében korszerűsitik

A helyi önkormányzat által meghirdetett projket célja a szakoktatási infrastruktúra javitása az oktatás minőségének biztositása, valamint az oktatáshoz való hozzáférés javitása érdekében.

E cékitűzés „A székelykeresztúri Zeyk Domokos Műszaki Liecum rehabilitálása, modernizálása, bővitése és felszerelése” cimmel leszerződött projekt révén valósul meg, melynek összköltségvetése 13.1999.115,65 lej, amelyből 10.742.524,71 lejt (több mint 2,3 millió euró) a Regionális Operativ Program téritésmentes alapjából fedezik, mig a különbséget, pontosabban a támogatott és nem támogatott kiadásokat a kedvezményezett állja. A munkálatok befejezését 2023 végére tűzték ki és ez idő alatt újravakolják és kijavitják az épület külső és belső részét. Úgszintén kijavitják az épület külső homoklazait, a tetőzetet, kicserélik a fűtési- és villanyhálózatot, illetve felújitják az iskola udvarának járdáit és korszerűsitik a tornatermet is. E beruházás közvetlen kedvezményezettje a minegy 400 tanuló – az első osztálytól a XII-ik osztályig – és a liceum 45 alkalmazottja, mig közvetett haszonélvezője a helyi közösség, ez lévén az egyik legfontos helyi beruházás, amely a REGIO európai alapokból valósul meg.

A maroshévizi Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium könyvtárának és műhelyeinek reabilitálása

„A maroshévizi Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium C2-es és C3-as épületeinek felújitására, modernizálására, berendezésére és bővitésére” leszerződött projekt célja a több mint 300 gyermek és fiatal – ideértve a fogyatékossággal élőket is – oktatáshoz való hozzáférésének javitása, a gyermekek igényeinek megfelő infrastruktúra kialakitása révén.

E beruházásnak köszönhetően hőszigetelik az épületet, kijavitják a tetőzetet és a falakat,  újrafestik az épület külső és belső részét, felújitják a mellékhelyiségeket, rehabilitálják a fűtési – és villanyhálózatot, és modern oktatási és műszaki felszerelésekkel látják el a felújitott osztályokat. A beruházás értéke 7.638.126,00 lej, amelyből 7.419.636,40 lejt (több mint 1,5 millió euró) a REGIO téritésmentes alapból utalnak ki, mig a külünbséget Maroshéviz önkormányzata fedezi.

Forrás: informația.hr.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto:adrcentru.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.