0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

Pásztor István
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Budapesten részt vett az új Országgyűlés alakuló ülésén. Az ülés alatt Gaudi-Nagy Tamás – aki az elmúlt parlamenti ciklusban a Jobbik-frakció tagja volt – az Országháza előtti Kossuth Lajos téren a földtörvény ellen tűntetett. Az ülésről kilépő Pásztor Istvánt meglátva elkezdett neki üzengetni a megafonban, hazaárulónak nevezve a szövetség vezetőjét, amiért nem követel területi autonómiát a magyaroknak a Vajdaságban. Pásztor Istvánhoz ekkor egyre több tüntető szaladt oda, főleg nők állták körbe, szidalmazták, bolseviknak nevezték. Több nő közelről köpködte a politikus arcát.

Az incidens után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a megtámadása a nemzet egysége ellen intézett támadás.”A felelőtlen elkövetők tettét – akár őrültek, akár provokátorok – mélységesen elítéljük. Méltatlan cselekedetükkel az egész nemzetet ütötték arcul” – fogalmazott Semjén Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az emberi méltóság és a magyar demokrácia elleni provokációként értékeli Pásztor István megtámadását. Az ellenzéki politikus az MTI-hez  eljuttatott közleményében felháborítónak és példátlannak nevezte, hogy az Országgyűlés alakuló ülése alatt, a Kossuth téren egy “jobbikos volt képviselő felhívására inzultálták Pásztor Istvánt”.

A külhoni magyarság elleni szélsőséges gyűlöletkeltés megnyilvánulásának tartja az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, Potápi Árpád a támadást. Potápi így fogalmazott: Magyarország egyik szélsőségből sem kér, sem a baloldali, sem a jobboldali szélsőségből, amelyeket elvakít a gyűlölet és az indulat, és magyart magyar ellen fordít.

Az államfő rendkívüli sajtónyilatkozatban ítélte el a támadást. Áder János azt mondta, a tettesek nemcsak Pásztor Istvánt, hanem az egész nemzetet megalázták. “Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője személyes meghívásomra vett részt a parlament alakuló ülésén” mondta Áder János, hozzáfűzve: az ilyen eseteket a törvény teljes szigorával kell büntetni. “Az állam késlekedés nélkül, a törvény teljes szigorával sújtson le azokra, akik semmibe veszik azt az alkotmányos alapelvet, hogy senki sem alázhat meg senkit származása, nemzeti, vallási vagy társadalmi hovatartozása miatt. Tűrhetetlen, hogy valakit magyarságában alázzanak meg fényes nappal, a hatóságok szeme láttára az Országház előtt”, fogalmazott a köztársasági elnök. Áder János nyilatkozatával az ellenzéki pártok többsége is egyetértett.

 Az Együtt–PM Szövetség teljesen egyetértett a köztársasági elnök szavaival, és szerinte elképzelhetetlen, hogy “bárkit fizikai bántalmazás érjen a politikai meggyőződése vagy bármilyen más csoporthoz való tartozása miatt”.
Dúró Dóra közleményében álszentnek nevezte a baloldal viselkedését, és arra emlékeztetett, hogy 2004-ben a népszavazás előtt az MSZP még a határon túli magyarok ellen uszított, EP-listavezetőjük, Szanyi Tibor pedig még 2010-ben is nemmel szavazott a határon túliak kettős állampolgárságára.

Morvai Krisztina továbbra is kiáll Gaudi-Nagy Tamás mellett, akit korábban legjobb barátjának és harcostársának nevezett. A Jobbik EP-listavezetője nem határolódott el a történtektől és azt mondta az egyik kereskedelmi tv-nek, hogy az unióban is foglalkoztatná tanácsadóként Gaudi-Nagy Tamást.

A Kosstuth téri inzultálása után Pásztor István azt mondta: “nincs bennem kesesűség”.

Szerbia és Magyarország kapcsolatára utalva, egyik szerb hetilapnak adott interjúban kihangsúlyozta, hogy minden szempontból kiemelkedően jó a viszony, nincsenek olyan nyitott kérdések, amelyek a közeljövőben „negatív kontextusban” jelenhetnének meg a két ország között.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerint Szerbia európai uniós tárgyalásai újabb lehetőséget adnak arra, hogy tovább fejlődjön ez a kapcsolat. Bejelentette azt is, hogy várhatóan még a nyári szünet előtt, de legkésőbb ősszel a két ország közös kormányülést tart, amelyen a politikai kérdéseken felül például a közlekedésfejlesztésről, egészen pontosan a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal fejlesztéséről lehet szó.

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnöki beszédében egyebek mellett kijelentette, hogy Magyarország kiáll a jogokért az Európai Unióban és nagyobb autonómiát kér majd a környező országokban élő magyarok számára. Ezzel kapcsolatban Pásztor István kiemelte: Szerbiában nincs olyan feszültség a magyarság és a többségi nemzet között, mint például Romániában vagy Szlovákiában. „Mi már előreléptünk a hatalommal való kommunikációban. A Szerbiában élő magyarok nem akarnak különbözni a többi állampolgártól. Szerbia érdekeiért harcolunk, mert lényegében ez a mi szülőföldünk” – szögezte le.

Az őt ért budapesti inzultust – amikor az Országgyűlés alakuló ülésének napján a budapesti Kossuth Lajos téren szidalmazták és leköpték – ismét elítélte, szerinte a támadás „szégyen és gyalázat”, de nincs köze sem a politikához, sem a nemzetáruláshoz. „A magyar és a szerb fél is megfelelő módon reagált erre, úgyhogy nincs bennem keserűség” – mondta, hozzátéve, hogy azért nem f elejti el az esetet.

Mint a Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, Pásztor István megtámadása miatt egy gyanúsitottat már elfogtak, de a rendőrség több embert keres az inzultálók közül.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.