0 0
Read Time:2 Minute, 45 Second

„Én pedig nagyon szívesen hozok áldozatot, sőt magamat is feláldozom a ti lelketekért.” (2Kor 12,15).

Ünnepi áhítattal kezdődött az Erdélyi Református Egyházkerület Presbiteri Szövetsége elnökségének konferenciája, Nagyenyeden, augusztus végén. Igét hirdetett Nt. dr. Gúdor Kund Botond, a Nagyenyedi Egyházmegye esperese, majd köszöntötte a konferencia résztvevőit. Az esperes hangsúlyozta, hogy „a szolgálat minden területen nehéz feladat, mert kihívást és szerénységet, alázatot kér. A szolgálat szabadság, szeretet, megbocsátás. Nem mindig a látható munka, hanem a láthatatlan. A mindenkori egyházi szolgálatban nagy kihívások vannak. Elengedhetetlen és pótolhatatlan az egyházi szolgálatunk. Magunk kezdünk szolgálni magunknak. Függői vannak a sikernek, az elismerésnek, a konkurenciának. A világosság Istentől jön. Az igazságnak a szolgálata egy prófétai szolgálat. Az Újszövetség értelme, felvilágosítani. Legyünk az Újszövetség szolgái. Ez az a lehetőség, ahol a szolgálat megnyílvánulhat. Mindenhol van értéke a Jézus Krisztusi szolgálatnak. Tudjuk magunkévá tenni a Krisztusi hitet. Isten áldása legyen ebben a fáradozásban velünk.” – zárta gondolatait Nt. dr. Gúdor Kund Botond.

Pályi József, az Egyházkerület Presbiteri Szövetségének elnöke üdvözölte a jelenlévőket és ki hangsúlyozta a Presbiteri Szövetség munkájának fontosságát,  megköszönve a presbitereknek mindazt, amit tesznek nap mint nap. Minden gyakorlat lelki töltetű. Mindig akkor van áldás a munkánkon, ha támogatják a Szövetségek egymást (Presbiteri Szövetség, Nőszövetség, Ifjúsági Egyesület). Fontos, hogy viszonyrendszer legyen köztük. Népünk, nemzetünk, egyházunk fennmaradása érdekében cselekszünk. – mondta Pályi József elnök.

Váczi Gábor, a Magyar Presbiteri Szövetség Titkára, az elnökség nevében üdvözölte a konferencia résztvevőit, és kiemelte: „azért végezzük szolgálatunkat, hogy összefogjuk a szövetségeink munkáját, „Mert a ti munkátok nem hiábavaló az Úrban.” (Korintusi levelek)

Tóth András, a Királyhágómelléki Presbiteri Szövetség elnöke az Apostolok Cselekedetei 20. rész 28. versével szólt az egybegyűltekhez: „Viseljetek gondot azért magatokra és az egész nyájra, melyben a Szent Lélek titeket vigyázókká tett, az Isten anyaszentegyházának legeltetésére, melyet tulajdon vérével szerzett.”

Kocsis János, a Nagyenyedi Egyházmegye elnöke pedig házigazdaként köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Az első nap második felében bemutatkozás, ismerkedés, kötetlen beszélgetés következett. Elhangzott többek között, az a gondolat, hogy, ahol a presbitérium és a lelkész között együttműködés van és projektek valósulnak meg, ott eredményeket lehet elérni annak érdekében, hogy a gyülekezet előre haladjon, gyarapodjon. Ahol cél van, elérjük azt, ha teszünk érte.

A konferencia második napján Tóth Tibor nagyenyedi lelkész tartott reggeli áhitatot, amelynek kezdetén együtt énekeltük a 153. zsoltárt:

Az áhitat után Kali Szabolcs Barna ludasi lelkipásztor tartott nagyon érdekes előadást Ki vagyok?/Kik vagyunk? – Többen lehetünk? Önmagam és presbiteri szolgálatom címmel.

A válasz mindenek előtt: „Istennek elhivatott gyermekei vagyunk.” – „én tiveletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Mt 28:20).

Az előadás után csoportos munka következett, majd a csoportok válaszai arra, hogy KIK VAGYUNK?

Szolgálattevő hívő emberek vagyunk, akik próbálnak segíteni embertársaikon, a teljesség igénye nélkül. Minden nap teszünk valamit ott, ahol vagyunk: gyermekeinkért, családunkért, közösségünkért, egyházunkért, nemzetünkért.

Szombat délután nagyenyedi városbemutató sétán vehettek részt az érdeklődők, Kónya Tibor, Bethlen Kollégium iskolalelkész vezetésével, majd mindenki elindult otthona felé.

A kétnapos konferencia egyik fontos üzenete a hatékony kommunikáció és a tapasztalatcsere. Ez alkalommal is jó volt találkozni, beszélgetni és énekelni, két napig együtt lenni régi és új kedves arcokkal, rendkívüli személyekkel. Ez a szolgálat is, közösségformáló szerepén túl, lelki gazdagodásunkra és mindnyájunk feltöltődésére szolgált azzal a céllal, hogy mindenki vigye magával az üzenetet, a termő magokat és hintse el saját gyülekezetében ezek gyarapodása érdekében. Soli Deo Gloria!

dr.Nagy Éva,

a  Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének alelnöke,

a bukaresti Calvineum gondnoka

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.