Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület

A Soha Egyedül Egyesület jelszava: „együtt lenni”, együtt az idősek magányának enyhítéséért, együtt a méltóságért minden életkorban, együtt önkéntesen az idősek mindennapi életének szebbé tételéért.

Bukarestben, Brăilan, Ploiești-en, Pitești-en, Konstancán és Târgovișten 135 önkéntes nyújt erkölcsi, gyakorlati és anyagi támogatást több mint 800 egyedül vagy idősotthonokban élő idős ember számára.

Romániában 1,5 millió idős ember szenved a magánytól. A Dr. Max romániai gyógyszertári lánc kampányt indított az elszigeteltségben, illetve szegénységben élő idősek megsegítésére. És hogy minél sikeresebb legyen kampánya úgy döntött, hogy azt a vele hasonló nézeteket valló Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesülettel bonyolítja le.

Így, a Dr. Max gyógyszertári lánc 2021-ben is támogatja Románia egyik legsebezhetőbb közösségét, a 65 évesnél idősebb, egyedülálló embereket. A Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesülettel kötött partnerség célja, erősíteni az egyedül élő idősek elszigetelődésének leküzdésére irányuló, egyesület által tett lépéseket. A partnerség további célja az egyesület kedvezményezettjei és önkéntesei számának növelése, a program kiterjesztése más városokban is, illetve, az idősek szociális otthoni látogatása és konkrét segítése mellett, személy szerinti anyagi segítség nyújtása.

“Az önkéntesek bevonása az egyedülálló idősek életébe sokkal többet jelent, mint szociális szolgáltatás. A több mint 75 éves nemzetközi tapasztalatra épülő programunk révén hosszú távú baráti kapcsolatokat alakítottunk és alakítunk ki, méltóságteljes öregkort biztosítva a magányosan élő idősöknek. Azért vagyunk itt, hogy felhasználjuk a nagyszülők élettapasztalatát, könnyebbé tegyük életüket, segítsük őket újra boldognak lenni és úgy élni, mind a társadalom aktív része. Fontos, hogy megváltoztassuk az emberek mentalitását és hogy újra kezdjük értékelni, becsülni az időseket “- nyílatkozta Bodor László, a Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület elnöke.

Az összegyűjtött összegeket szociális otthoni látogatásokra és gyakorlati támogatásokra, társas tevékenységekre, a kisjövedelmű idősek anyagi támogatására, kirándulások, rövid vakációk és ünnepnapi, születésnapi rendezvények megszervezésére fordítják.

A Dr. Max gyógyszertárak fontos lépést tesznek ígéretük betartásában, azaz meghallgatják az embereket, különösen azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Mindenfajta statisztikán túlmenően, az idősek helyzete Romániában meglehetősen nehéz, kezdve a mentalitástól, lévén hogy a kollektív mentalitás az, hogy az időskor az elszigeteltséget és a természetes életritmustól való megválást jelenti. Egy ilyen hozzáállás következményei rendkívül súlyosak azokra az idősekre nézve, akik teljesen elhagyatottnak és értelmetlennek érzik magukat, míg más társadalmakban az idősökre méltósággal tekintenek és viszonyulnak hozzájuk.

Egy másik, idősöknek szánt szociális kampány, amelyet a Soha Egyedül – Idősek Barátai Egyesület bonyolít le, a SÁL NAGYMAMÁTÓL.

A “Sál nagymamától” kampány a magányosan és elszigetelten élő romániai nagymamák által szeretettel kötött sálakról szól. A kampány segítségükre siet azáltal, hogy megadja számukra a lehetőséget, hogy kalákában dolgozzanak és hogy kamatoztassák tehetségeiket és tapasztalataikat. Mesebeli légkörben, az egyesület fiatal önkénteseivel együtt, a nagyszülők ismét hasznosnak érezhetik magukat. A sálak egyediek és kézzel, természetes gyapjúból készülnek, és online vásárolhatók meg, minimum 100 lej adomány ellenében. Az összegyűjtött pénzt az egyesület a szegény és elszigetelt idősek támogatására irányuló programokra fordítja.

A kampányt 2016 indították útjára, a barcelonai Amics de la Gent Gran Egyesület mintájára.

A „Sál nagymamától” kampány elősegíti az aktív öregedést, felhasználja az idősek tapasztalatait a konkrét tevékenységekben, ösztönzi e régi mesterség átadását a fiatal nemzedéknek és új kötéstechnikák segítségével fejleszti az idősek képességét.

Forrás: niciodatasingur.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: niciodatasingur.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.