0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz–KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón.

A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek, fűzte hozzá Kocsis Máté.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője, Simicskó István közölte: a KDNP is egyhangúlag támogatta Sulyok Tamás jelölését köztársasági elnöknek.

Sulyok Tamás a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát 1980-ban. 1982-től 1991-ig jogtanácsos, 1991-től ügyvéd volt. Az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává. 2016. november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta.

„Nem példa nélküli, hogy az egyéb alkotmányos intézmények élőről jelölnek vagy választanak köztársasági elnököt, legutóbb Sólyom László esetében történt így” – erről Mráz Ágoston Sámuel beszélt az M1-en. A Nézőpont Intézet vezetője kiemelte: Sulyok Tamás változást hoz majd és vélhetően gyorsan helyreállítja az alkotmányos rendszer működését.

„Egy megfontolt és éppen ezért alapos emberről van szó. Arra számítok, hogy inkább Áder Jánoshoz fog hasonlítani a köztársasági elnök szerepfelfogásában, mint Novák Katalinhoz. Tehát kevesebb politikai és nyilvános esemény fog fűződni a nevéhez, de a jogállamba vetett bizalmat és a jogállam működésének rendjét nagyon gyorsan helyre tudja állítani” – magyarázta Mráz Ágoston Sámuel.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pénteken közölte a Facebookon, hogy a köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés.

A politikus kifejtette: államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő egyötödének aláírása szükséges, ami 40 főt jelent.

Az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették. Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel, a többi ellenzéki frakció pedig jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában – írta Kocsis Máté.

Forrás: hirado.hu/MTI

Foto: Index.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.