0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

A székelyföldi megyékben volt a legmagasabb az érvénytelen szavazatok aránya a romániai elnökválasztás második fordulójában – derült ki hétfőn a Központi Választási Iroda (BEC) honlapján közzétett részeredményekből.

A választókörök 99,7 százalékából származó adatok szerint országos szinten a voksok 1,9 százaléka volt érvénytelen. Az érvénytelen szavazatok arányának rangsorában az első három helyet a székelyföldi megyék foglalják el, a magyar lakosság számarányának sorrendjében: Hargita megyében a szavazatok 9,8 százaléka bizonyult érvénytelennek, Kovászna megyében pedig a voksok 5,6 százaléka, míg Maros megyében a voksok 2,8 százaléka.

A három székelyföldi megyében csaknem 15 ezer érvénytelen szavazatot adtak le vasárnap. Országszerte 173 ezer voksot érvénytelenítettek.

Az elnökválasztás második fordulója előtt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke biztatta szimpatizánsait arra, hogy éljenek választójogukkal, de szavazólapjuk érvénytelenítésével jelezzék: szerintük sem az öt éve tisztségben lévő Klaus Johannis államfő, sem kihívója, Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő nem érdemli meg a magyarok támogatását.

A magyar választók – akik öt évvel korábban döntő módon járultak hozzá ahhoz, hogy Johannis legyőzze a sokkal esélyesebbnek tartott Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt – vasárnap tömeges távolmaradásukkal is jelezték, hogy csalódtak az újrázni készülő államfőben, és Dăncilát sem tartják alkalmasnak az államfői tisztségre.

A magyar többségű megyékben a részvétel a fele volt az országos átlagnak: Hargita megyében a jogosultak 22,9, Kovászna megyében 25,9 százaléka adta le voksát. Országos szinten a hazai és külföldi választói névjegyzékben szereplő román állampolgárok 54,9 százaléka élt választójogával.

Az elnökválasztás második fordulójában Klaus Johannis államfő szerzett újabb ötéves mandátumot, miután kétszer annyi szavazatot kapott, mint Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Forrás:MTI

Foto:m.hirstart.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.